Gemensam dagen före- och intradagsmarknad för hela EU
För att åstadkomma en gemensam dagen före- och intradagsmarknad för hela EU har Europeiska kommissionen antagit förordningen CACM. CACM innehåller en mängd bestämmelser som ger transmissionsnätföretagen och de nominerade elmarknadsoperatörerna inom EU i uppdrag att ta fram detaljerade metoder och villkor för sammankoppling av marknaden. Den 24 juli 2015 publicerades kommissionsriktlinjen CACM i Europeiska Unionens Tidning (EUT).
CACM ska säkerställa att:
- tillgänglig överföringskapacitet beräknas samt tilldelas marknadskopplingen på ett samordnat sätt
- korrekta elområden fastställs inom unionen
- nominerade elmarknadsaktörer inom EU kan konkurrera med varandra på lika villkor
- kostnaderna som uppstår i samband med utvecklingen och driften av marknadskopplingen fördelas mellan berörda aktörer och medlemsstater på ett rimligt sätt.
Konsekvenser för aktörerna (sammanfattning)
Eftersom CACM tar sikte på att skapa en gemensam utformning av dagen före- och intradagsmarknaden påverkas alla marknadsaktörer som är aktiva på dessa marknader.
Det är transmissionsnätsföretag och nominerade elmarknadsoperatörer som tar fram metoder och villkor, och genomför marknadskopplingen, och det är dessa aktörer som påverkas mest av CACM. Aktörerna har samarbetat även tidigare men genom förordningen blir det en standardiserad process för samarbetet.
Marknadsaktörerna såsom elproducenter, större elförbrukare och övriga elnätsföretag påverkas främst genom att de regelbundet behöver lämna uppgifter till Svenska kraftnät till grund för marknadskopplingen.
Reservförfarandena är viktiga för marknadsaktörerna eftersom de får möjlighet att handla över elområdesgränserna inom regionen även då den vanliga dagen före-kopplingen inte tekniskt fungerar. Detta är särskilt viktigt i Norden eftersom regionen består av många små elområden och priset kan bli lägre jämfört med om handeln bara sker inom ett elområde.
För elhandlarna blir skillnaden att de får tillgång till fler elbörser som erbjuder tjänster i konkurrens på den europeiska marknaden. Handeln kommer därmed sannolikt att omfatta större volymer.
Effekten för slutkunderna är att den gemensamma inre marknaden med ökad konkurrens har förutsättningar att ge lägre elpriser.
Pågående och avslutade ärenden för CACM
EU-förordningen innehåller en rad olika metoder och villkor som Ei ska fatta beslut om.
Tabellen nedan visar vilka metoder och villkor som ännu inte är godkända av Ei, dessa har status "pågående". Metoder och villkor som har status "godkänd" är sådana som Ei redan har godkänt. Det finns också metoder och villkor som har blivit ändrade efter att Ei godkände dem första gången, datum för när Ei godkände ändringarna finns då angivet.
Tabellens sista kolumn är tänkt att ge en övergripande bild över hur implementeringen av metoderna fortlöper. Metoderna kan ha status "implementerad", "ej implementerad" eller "försenad".
Metoder som har status "implementerad" är på plats och ska följas. Metoder som har status "ej implementerade" är inte implementerade men följer den implementeringsplan som finns beskriven i samtliga metoder. Metoder som har status "försenad" är metoder som inte följer den implementeringsplan som finns beskriven i metoden. Vid några av metoderna anges en kort anledning till vad förseningen beror på.
Intressanta länkar
- Läs artikeln EU-förordningen CACM – vad handlar den om egentligen?
- Slutgiltig version av CACM
- ENTSO-E:s webbplats (informationen är på engelska)
- Svenska kraftnäts webbplats
* Engelska namnet är: Capacity Allocation and Congestion Managment (CACM)