Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-05-30 22:03:49

Minska din elanvändning

Här får du veta mer om hur du kan använda mindre el genom att göra medvetna val. Varje förändring gör skillnad både för din egen elkostnad, för elpriset som alla betalar och för att minska risken att inte elen räcker till alla.

Här har vi sammanfattat några av de viktigaste sakerna du kan göra för att minska din elanvändning

Nedanstående åtgärder kostar oftast ingenting och är enkla att genomföra. Utöver dessa finns investeringar du kan göra som sänker elförbrukningen och som återbetalar sig själva över tid.

Värm inte mer än nödvändigt

Att värma inomhusluften förbrukar mycket energi. En grads sänkning av inomhustemperaturen minskar energianvändningen med 5 procent.

Se till att du inte ställer möbler i vägen för element eller värmeutblås, att element och utblås är rena från damm och att elementventilerna och termostaterna fungerar som de ska.

Se också över så att inte värmen läcker ut från fönster, dörrar eller på grund av otillräcklig tilläggsisolering.

Att täta fönster och dörrar är en relativt enkel åtgärd.

Dessa åtgärder minskar elanvändningen om du har eluppvärmning, det vill säga om du har en värmepump, direktverkande eller vattenburen eluppvärmning. Om du har en annan typ av uppvärmning så påverkar inte åtgärderna elförbrukningen.

Spara på vattnet

Att värma vatten förbrukar mycket energi. Halverar du tiden du spolar varmvatten, så halverar du också energiförbrukningen.

Se till att dina dusch- och kranmunstycken är vattenbesparande. De mest effektiva kranmunstyckena ger cirka 1-2 liter per minut, och de mest effektiva duschmunstyckena cirka 5-7 liter per minut.

Dessa åtgärder sänker din elförbrukning om ditt vatten värms med el. Om du har en annan typ av uppvärmning så påverkar inte dessa åtgärder din elförbrukning.

Se upp med komfortvärmen

Elektrisk golvvärme, elektriska handdukstorkar, värmefläktar, eluppvärmda badtunnor och liknande eldriven uppvärmning förbrukar stora mängder energi.

Om du måste använda dem, begränsa användningen till tidpunkter då de verkligen kommer till nytta.

Belys effektivt

Släck lampor i rum du inte är i.

Välj lagom ljusstarka lampor och byt till moderna LED-lampor med ett högt ljusutbyte (mäts i lumen per Watt), särskilt där behovet av belysning är som störst. LED-tekniken utvecklas hela tiden, och en modern LED-lampa använder ungefär en tiondel så mycket energi som en glödlampa och en sjundedel så mycket som en halogenlampa. En energieffektiv LED-lampa har ett ljusutbyte på minst 120 lumen/watt (år 2022).

Diska effektivt

Diska i diskmaskin i stället för hand, om du kan, och undvik att spola av disken före. Fyll diskmaskinen ordentligt och välj eco-programmet.

Att diska för hand förbrukar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

Tvätta effektivt

Fyll tvättmaskinen ordentligt och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Välj eco-programmet så får du både låg energianvändning och ren tvätt.

Undvik torktumlaren

Torktumlare använder väldigt mycket energi. Två till tre gånger mer energi än tvättmaskiner. Att hängtorka kläder sparar både energi och sliter mindre på kläderna.

Kyl maten rätt och underhåll din kyl och frys

Ju kallare du har i din kyl och frys och ju varmare det är runtom dem, desto mer energi drar de. +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen är ett bra riktmärke för bra matförvaring och låg energianvändning.

Frosta av frysen när det bildats is och håll baksidan av kylen och frysen fria från damm.

Se också till att det finns plats för luft att flöda bakom och ovanför kylen och frysen i enlighet med tillverkarens instruktioner. En kyl eller frys som inte kan kyla av sig effektivt drar betydligt mer energi och håller inte lika länge.

Vädra effektivt

Om du behöver vädra så öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng gärna av termostaterna på elementen under tiden.

Om du känner ett behov av att vädra ofta, säkerställ att din ventilation fungerar som den ska. Passa också på att undersök om den har värmeåtervinning (så kallad FTX).

Undvik standby och inaktiva laddare

Stäng av apparaterna helt när du inte använder dem och dra ur laddare när de inte används. Det minskar både energiförbrukningen och risken för brand.

Vad är betyder energi, effekt, kWh och kW?

Den elenergi du använder mäts av elnätsägaren i enheten kilowattimme, vilket förkortas kWh. Om du har timprisavtal hos din elhandlare, eller en effekttariff hos ditt elnätsföretag så betalar du för den elenergi du använder timme för timme. Det betyder att din elanvändning mäts i enheten kilowattimme per timme, vilket (något förenklat) kallas för eleffekt och förkortas kW (kWh / h = kW). En apparat som använder 1 kW eleffekt under en timme använder alltså 1 kWh elenergi.