2024-10-09 21:10:19
Vår verksamhet
Här beskriver vi kortfattat Energimarknadsinspektionens (Ei:s) verksamhet. Du kan också ta del av en animerad film som på fyra minuter sammanfattar det vi arbetar med.
Regelutveckling
Ei har till uppgift att följa och analysera utvecklingen på el-, naturgas- och fjärrvärmemarknaderna, och lämna förslag till ändringar i regelverk, eller andra åtgärder, för att främja marknadernas funktion. Främst gäller det för den svenska marknaden men vi deltar också i regelutvecklingen inom Norden och EU.
Tillsyn och prövning
En av våra huvudsakliga uppgifter är att säkerställa att marknadernas aktörer följer lagar och regler inom energiområdet. De lagar detta främst gäller är ellagen, naturgaslagen, fjärrvärmelagen, lagen om ingripande mot marknadsmissbruk vid handel med grossistenergiprodukter, lagen om vissa rörledningar samt tillhörande förordningar och föreskrifter.
Lagar och regler som styr vårt arbete
Till tillsynsområdet hör även vår granskning av elnätsföretagens leveranskvalitet, övervakningen av den gränsöverskridande handeln med el och gas, vår granskning av elnätsföretagens intäktsramar och av att elhandelsföretagen följer de lagar och regler som gäller konsumenter.
Tillstånd
Ei handlägger ansökningar från nätföretag om tillstånd att bygga och använda el- och naturgasledningar (koncession). Vi gör juridiska prövningar enligt ellagen och miljöbalken, väger olika intressen mot varandra och beslutar om elledningen ska få tillstånd eller inte. Om det gäller en naturgasledning bereder vi ärendet men här fattas beslutet av regeringen.
Koncession för el- och gasledningar
Konsumentinformation
Ei arbetar för att stärka konsumenternas ställning på energimarknaderna, för aktiva konsumenter som gör medvetna val. Det gör vi främst genom konsumentinformation och genom Elpriskollen - Sveriges enda oberoende prisjämförelsesajt för elavtal. På Konsumentkontakt arbetar vi med att svara på frågor från kunder, och lägger också ut vanliga frågor och svar i vårt konsumentforum.
Information som vänder sig till energikonsumenter
Ei:s konsumentforum Länk till annan webbplats.
Elpriskollen Länk till annan webbplats.
Ei har också i uppdrag att främja efterfrågeflexibilitet på elmarknaden.
Samlad information om Ei:s arbete med flexibilitet
Internationellt arbete
Ei arbetar internationellt. Vi har till uppgift att för Sveriges räkning delta i utvecklingen av marknaderna för el och naturgas inom Norden och EU. Detta gör vi främst genom olika samarbeten med nordiska och europeiska tillsynsmyndigheter.
Beredskapsmyndighet inom sektorn energiförsörjning
Energimarknadsinspektionen (Ei) är en beredskapsmyndighet inom sektorn energiförsörjning. Förutom Ei är även Energimyndigheten, Svenska kraftnät och Strålsäkerhetsmyndigheten beredskapsmyndigheter inom sektorn. Som beredskapsmyndighet ansvarar vi för att säkerställa att de viktigaste samhällsfunktionerna kan upprätthålla sin förmåga inför och vid kris och krig. Tillsammans stärker vi samhällets motståndskraft.
Energimyndigheten är förutom beredskapsmyndighet också sektorsansvarig myndighet. De har i uppgift att leda arbetet med att samordna åtgärder, driva på och stödja arbetet inom sektorn, verka för samverkan och samordning med andra aktörer.
Viktiga samhällsfunktioner inom sektorn för energiförsörjning är el, energigas, fjärrvärme och fjärrkyla, kärnkraft, samt flytande drivmedel och bränslen.
Mer information
Hot- och riskbild (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.
Civil beredskap - Krisberedskap och civilt försvar (msb.se) Länk till annan webbplats.
Förordning (2022:524) om statliga myndigheters beredskap (riksdagen.se) Länk till annan webbplats.
Sveriges Natomedlemskap
Regeringen reglerar myndigheters verksamhet i Nato genom bland annat en raminstruktion. Raminstruktionen gäller för berörda myndigheters arbete i Natos kommittéer och arbetsgrupper samt vid myndigheternas tillsättningar av vissa befattningar inom Nato.
Energiförsörjningen är ett av de prioriterade områdena för stärkandet av det civila försvaret enligt Nato. Inom ramen för detta fokus ingår bland annat el, värme, drivmedel och energigaser. Hur detta kan komma att påverka Ei:s uppdrag är ännu inte klart.
Mer information om Sveriges Natomedlemskap (msb.se) Länk till annan webbplats.
Ei på fyra minuter - film
Här kan du ta del av en animerad film som beskriver vår verksamhet på fyra minuter.