Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2023-11-30 04:38:22

Elavtal och leveransvillkor

Här finns stöd till elhandelsföretagen som ska rapportera in uppgifter om elavtal och leveransvillkor till Energimarknadsinspektionen (Ei). Du hittar ingång till e-tjänsten, vilka uppgifter som ska lämnas och hur rapporteringen går till.

Uppgifterna kan rapporteras in på två sätt

Antingen fyller du i uppgifterna direkt i e-tjänsten ELIN eller laddar upp uppgifterna med hjälp av XML- eller Excelfil.

Tänk på att vissa uppgifter som företaget rapporterar in kommer att visas externt på Ei:s sajt Elpriskollen Länk till annan webbplats. där konsumenter och småföretag kan jämföra avtal och priser.

Rapportera in uppgifter i e-tjänsten

Stöddokument

Behörighet att rapportera

För att rapportera in uppgifter i e-tjänsten behöver du vara behörig rapportör och kunna legitimera dig med mobilt BankID. Läs mer här om behörighet.

Jämförpris

Jämförpris är till för att konsumenten på ett enkelt sätt ska kunna jämföra olika elavtal. Enligt Prisinformationslagen (2004:347) och Konsumentverkets föreskrift om prisinformation (KOVFS 2018:1) ska jämförpriset grunda sig på den totala kostnad som konsumenten betalar för sin elkonsumtion.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för jämförpris.

Om ett elhandelsföretag fällts i tillsyn eller finns med på klagomålslistan visas det på Elpriskollen

Om ett elhandelsföretag har fällts i tillsyn gällande någon av ellagens kundnära bestämmelser (även kallad kundskyddande bestämmelser) eller finns med på Konsumenternas energimarknadsbyråns klagomålslista Länk till annan webbplats. visas en symbol på jämförelsesajten Elpriskollen.

Läs mer här om symbolen som visas på Elpriskollen.

Mer information

Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om elleverantörers skyldighet att lämna uppgift om priser och leveransvillkor som tillämpas mot elanvändare (EIFS 2020:04 Pdf, 391.3 kB.)

Kontaktuppgifter
Elpriser och leveransvillkor
Slutkundsmarknader

016-16 27 00

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL