Remit-förordningen
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1227/2011 om integritet och öppenhet på grossistmarknaderna för energi förkortas oftast som Remit, efter det engelska namnet Regulation on wholesale Energy Market Integrity and Transparency. Remit trädde i kraft i slutet av 2011 och utgör ett ramverk för övervakning av energimarknaderna i Europa och är till för att stärka integriteten och transparensen på marknaderna för el och naturgas.
Hur påverkas marknadsaktörerna av Remit?
För marknadsaktörerna innebär Remit-förordningen ett antal förbud, samt vissa skyldigheter. Skyldigheterna är bland annat att
- offentliggöra insiderinformation (artikel 4)
- rapportera sina transaktioner (artikel 8)
- registrera för att få ingå transaktioner (artikel 9).
Utöver marknadsaktörernas skyldigheter förbjuds insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan. Remit-förordningen ålägger även personer som yrkesmässigt utför transaktioner (PPAT) att övervaka handeln och meddela tillsynsmyndigheten då de misstänker en överträdelse.
Registrera sig för att få ingå transaktioner
Svenska marknadsaktörer som utför transaktioner på organiserade marknadsplatser på grossistenergimarknaden (producent, energihandlare, storförbrukare) ska vara registrerade som marknadsaktörer i den svenska delen av Centralised European Register of Energy Market Participants (Ceremp).
Registerhållningen utgör grunden för vår övervakning eftersom den ger en överblick över vilka som är aktiva på grossistmarknaden för el och naturgas samt visar aktuella kontaktuppgifter till marknadsaktörerna.
Aktörer registrerar sig genom att fylla i ett digitalt formulär som sedan granskas av Ei. I Ceremp registrerar sig först en användare för att sedan kunna registrera en marknadsaktör.
Läs mer om hur du registrerar en aktör i CEREMP
Registreringen ger varje marknadsaktör en unik så kallad Acer-kod. Denna gör det möjligt att knyta varje enskild transaktion till rätt marknadsaktör, något som är nödvändigt för en effektiv övervakning. Marknadsaktören behöver en Acer-kod för att kunna uppfylla kraven i Remit-förordningen gällande transaktionsrapportering och offentliggörande av insiderinformation.
Det gemensamma europeiska registret över marknadsaktörer är delvis offentligt vilket gör det möjligt för allmänheten att se vilka aktörer som är aktiva på marknaden. Det är varje marknadsaktörs ansvar att hålla uppgifterna i registret uppdaterade.
Remitavgiften
Ei tar ut en årlig avgift från de marknadsaktörer som är registrerade som aktörer enligt Remit. Remitavgiften består av två delar som finansierar Ei:s arbetsuppgifter relaterade till Remit-förordningen, en avgift som avser registerhållning och en avgift som avser tillsyn och marknadsövervakning.
Läs mer om remitavgiften