Så här genomförs en kommissionsförordning (Delegerad akt)
- Kommissionen föreslår och antar delegerade akter efter samråd med expertgrupper. De består av företrädare från alla EU-medlemsstater och möts regelbundet eller vid enstaka tillfällen.
- Allmänheten och andra intressenter kan lämna synpunkter på förslagen under en fyraveckorsperiod. Det förekommer dock vissa undantag.
- Förslaget till lagstiftning antas genom kommittéförfarande (diskussion och omröstning i den, till exempel, gränsöverskridande elkommittén som inkluderar energiministerier (ECBC).
När kommissionen har antagit en delegerad akt har parlamentet och rådet i allmänhet två månader på sig att komma med invändningar. Om inga invändningar ges så träder den delegerade akten ikraft.
Kommissionsförordningarna beskriver inom vilka områden mer detaljerade metoder och villkor ska arbetas fram. Det görs av transmissionsföretagen och/eller distributionsföretagen eller de nominerade elmarknadsoperatörerna.
Förslagen lämnas till ACER om det rör hela EU, till de berörda tillsynsmyndigheterna i en kapacitetsregion eller till en enskild tillsynsmyndighet om det rör sig om ett nationellt förslag, i Sverige är det Energimarknadsinspektionen (Ei), som antingen kan godkänna eller begära ändringar av förslaget. Som huvudregel gäller att en sådan process får ta högst sex månader. Men tiden kan förlängas, exempelvis om tillsynsmyndigheterna begär ändring.
Därefter ska de genomföras.
Om den grupp av tillsynsmyndigheter som ska samordna sina beslut inte kan komma överens ska ärendet överlämnas till Acer. I sådant fall beslutar Acer om metoderna och villkoren istället. Innan Acer kan fatta ett beslut, så måste Acer få stöd av en majoritet av de nationella tillsynsmyndigheterna för sitt förslag till beslut.
Aktörernas intressen bevakas bland annat av en europeisk kommitté av intressenter (European Stakeholder Committees). Aktörer som distributionsnätsföretag, elhandlare och elproducenter involveras även direkt i utarbetande av metoder och villkor genom att transmissionsnätsföretagen och/eller EU-DSO eller NEMO:s oftast har skyldighet att hämta in synpunkter innan förslagen lämnas till tillsynsmyndigheterna. Ei och övriga tillsynsmyndigheter har även i flera fall valt att genomföra egna samråd.
De godkända metoderna och villkoren ska genomföras av de aktörer som lämnat in respektive förslag, det vill säga berörda transmissionsnätsföretag och/eller EU-DSO eller NEMO. Enligt flertalet kommissionsförordningar ska tidsramen för genomförandet vara inom 12 månader efter beslut från tillsynsmyndigheten, med undantag från de fall där de relevanta tillsynsmyndigheterna är överens om att förlänga denna tid eller där andra tidsramar fastställs i kommissionsförordningarna.
Tiden för genomförande är därför ofta en lång process eftersom metoderna och villkoren i många fall kräver utveckling av gemensamma verktyg och IT-strukturer.