Riksdagen beslutade förra året att det ska införas en möjlighet för elnätsföretag att, inom ramen för ett pilotprojekt, testa nya tariffer (se 4 kap. 4 a – 4 b §§ ellagen). Förslaget kommer ursprungligen från Energimarknadsinspektionens (Ei:s) rapport Åtgärder för ökad efterfrågeflexibilitet i det svenska elsystemet Ei R2016:15. Ei konstaterade i rapporten att elnätstarifferna är ett bra instrument för att utnyttja den efterfrågeflexibilitet som finns tillgänglig hos kunderna. På en framtida elmarknad med en högre andel variabel elproduktion i form av vind- och solkraft kommer det att bli viktigt att ta tillvara samtliga flexibilitetsresurser i elsystemet, det vill säga flexibel produktion, lagring och efterfrågeflexibilitet.
Möjlighet att testa
Genom den nya bestämmelsen i ellagen blir det nu möjligt för elnätsföretagen att, på ett mindre antal kunder inom en kundkategori, testa tariffer som kan stimulera efterfrågeflexibiliteten. På detta sätt kan elnätsföretagen testa och utveckla tarifferna så de kan stimulera den typ av flexibilitet som är nödvändig inom det egna nätområdet.
Bestämmelsen utgör ett undantag från kravet på enhetliga nättariffer. Tarifferna behöver dock fortfarande vara objektiva och icke-diskriminerade och utformas på ett sätt som är förenligt med ett effektivt utnyttjande av elnätet och en effektiv elproduktion och elanvändning.
För att flexibilitetsresurserna ska kunna användas mer effektivt behöver kunderna också få information om hur de kan påverka sin elförbrukning. Från den 1 januari 2019 måste elnätsföretagen informera kunderna om hur tarifferna är utformade, och vilka möjligheter kunderna har att påverka sina kostnader för överföringen genom att byta villkor eller genom att ändra förbrukningsmönster (4 kap. 11 b § ellagen). Denna information ska ges till kunderna oavsett om det är fråga om en tariff inom ett pilotprojekt eller inte.
Anmälan till Ei
Nätföretag som vill testa nya tariffer behöver komma in med en anmälan till Ei att ett pilotprojekt har inletts. Syftet är endast att informera Ei, det är inte frågan om något ansökningsförfarande. Projektet får sedan fortgå i högst tre år. Om det behövs en förlängning av projektet behöver nätföretaget komma in med en ansökan till Ei om att få tillämpa tarifferna under längre tid. Exempel på information som kan bifogas en anmälan är syftet med pilottariffen, vilken eller vilka kundkategorier som omfattas och hur länge tariffen förväntas vara i bruk. En anmälan ska skickas till registrator@ei.se.
Länkar
Ellagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ei:s rapport Åtgärder för ökad efterfrågeflexibilitet i det svenska elsystemet Ei R2016:15 Öppnas i nytt fönster.