Exempel på tidsdifferentering av effektavgiften
Nedan beskriver Ei några exempel på tidsdifferentiering av effektavgiften. Exemplen är främst hämtade från frågor som Ei har fått från bland annat elnätsföretag med anledning av införandet av effektavgifter utifrån föreskriften.
Exempel 1 - En sommartariff och en vintertariff
Elätsföretaget tidsdifferentierar effektavgiften genom att ha en lägre effektavgift under sommarmånaderna när belastningen av elnätet normalt sett är lägre, och en högre effektavgift under vintermånaderna när belastningen normalt sett är högre.
Effektavgiften är i detta fall tidsdifferentierad. Däremot uppfyller den enligt Ei inte syftet med föreskriften eftersom elnätet sannolikt inte är högt belastat under samtliga timmar under vintermånaderna. Kunden har i praktiken inga incitament att ändra sitt förbrukningsmönster utifrån hur tidsdifferentieringen är konstruerad.
Exempel 2 - Effektavgift baserad på månadens högsta uppmätta effekt
Elätsföretaget väljer att basera effektavgiften på den högsta uppmätta effekten hos kunden under månaden, oavsett om den inträffar när elnätet är högt belastat eller inte.
Förutsatt att det finns olika avgifter vid olika tidpunkter så är denna effektavgift tidsdifferentierad. Däremot kan lämpligheten i att basera effektavgiften på en uppmätt effekttopp som inträffar när som helst under dygnet, oavsett om elnätet är högt belastat eller inte, ifrågasättas utifrån syftet med föreskriften.
Om effekttoppen uppkommer när nätet inte är belastat, anser Ei att det inte finns något syfte med att kunden får en högre effektavgift. Om effekttoppen däremot uppkommer under en tidpunkt där belastningen på elnätet är högt, kan det dock vara motiverat med att använda kundens högst uppmätta effekttopp som debiteringsgrund.
Exempel 3 - Effektavgift baserad på tre olika effekttoppar
Effektavgiften baseras på de tre högst uppmätta effekttopparna under månaden som inträffar under de tider på dygnet då nätet normalt sett är som mest belastat till så kallad höglasttid. I detta fall är höglasttid 7.00-18.00 på vardagar, övrig tid är låglasttid (tid på dygnet då nätet normalt sett är lägre belastat).
Effektavgiften är tidsdifferentierad. Vi kan anta att de angivna tidpunkterna för hög- respektive låglast faktiskt motsvarar den tid då nätet är som mest belastat, eftersom det är upp till elnätsföretaget att kontinuerligt analysera belastningen i dess elnät.
Här har elnätsföretaget valt att det endast är effekttoppar som inträffar under höglasttid som ska beaktas vid beräkningen av effektavgiften. Ei anser att ett sådant sätt att beräkna effektavgiften stämmer överens med syftet med föreskriften, det vill säga att uppnå ett effektivt nyttjande av elnätet, eftersom kunden får incitament att ändra sitt förbrukningsmönster.
Mer om effektavgift