Ja. Reducerade nätavgifter för produktionsanläggningar innebär att anläggningsägarna inte betalar för de kostnader de orsakar. Eftersom nätföretagets totala intäkter är reglerade måste nätkostnaderna i stället bäras av övriga kunder inom nätområdet.
Dessa kunder får därmed betala mer än de borde, de får därmed inte heller kostnadsriktiga nätavgifter. Det motverkar ett effektivt utnyttjande av elnäten och är ett avsteg från grundprincipen i elmarknadsförordningen att nätavgifter ska vara kostnadsriktiga.
I en rapport publicerad år 2021 beräknade Ei att det omfördelade beloppet som uppstår på grund av reducerade nätavgifter uppgår till omkring 200 miljoner kronor om året, för anläggningar över 43,5 kW men under 1500 kW. I förhållande till lokalnätens totala årliga intäktsramar motsvarar omfördelningen på 200 miljoner kronor ungefär en halv procent. Ei har inte räknat på det omfördelade beloppet för de anläggningar som helt befriats från inmatningstariffer, det vill säga för anläggningar som är mindre än 43,5 kW.
För nätområden med många mindre produktionsanläggningar och relativt få kunder i övrigt leder omfördelningen till att kunderna kan få upp till 5–6 procent högre nätavgifter, eller mer.
Ei gjorde också bedömningen att risken är stor att kostnaderna för de reducerade nätavgifterna ökar, och att omfattningen kan komma att flerdubblas. Utöver att nya mindre produktionsanläggningar, särskilt solkraft, kommer att bidra till en ökning av omfördelningseffekterna finns även risk att fler nedgraderar sin produktionskapacitet.
Ei:s rapport - Översyn av regelverket för nätavgifter för mindre produktionsanläggningar Ei R2021:04