2024-12-12 00:03:48
Pilottariffer
Pilottariffer innebär att elnätsföretag har möjlighet att testa tariffer på ett mindre antal kunder inom en kundkategori. Syftet är att tarifferna ska leda till att elnätet kan användas på ett mer effektivt sätt. Genom pilottariffer kan nätföretagen testa och utveckla tarifferna så de kan stimulera den typ av flexibilitet som är nödvändig inom det egna nätområdet.
Informationen vänder sig i första hand till elnätsföretag.
Bestämmelsen om pilottariffer är ett undantag från kravet på enhetliga nättariffer
Tarifferna behöver dock fortfarande vara objektiva och icke-diskriminerade och utformas på ett sätt som är förenligt med ett effektivt utnyttjande av elnätet och en effektiv elproduktion och elanvändning.
Elnätsföretag som vill använda pilottariffer behöver anmäla detta till Ei
Mejla in en anmälan till registrator@ei.se. Beskriv syftet med pilottariffen, vilken eller vilka kundkategorier som omfattas och hur länge tariffen förväntas vara i bruk.
Pilottarifferna får testas i högst 3 år, i annat fall behöver elnätsföretaget ansöka hos Ei om att få tillämpa pilottarifferna en längre tid.
Anmälda pilottariffer till Ei
Ei har sedan bestämmelserna om pilottariffer infördes fått in ett antal anmälningar om pilottariffer från elnätsföretag. Nedan redogörs för några av dessa.
Prismodell med fast avgift och effektavgift
Ett elnätsföretag har anmält att det under en ettårsperiod ska tillämpa en pilottariff på tre olika områden i sitt nät. Antalet kunder uppgår till över 2 000 st. Utgångspunkten för prismodellen i pilottariffen var att få kunderna att förstå, uppskatta och anpassa sig till den nya prismodellen. Elnätsföretaget valde därför att ha så få tariffkomponenter som möjligt, initialt fokusera på att utbilda kunden på det för kunden nya begreppet effekt samt att hålla priset jämnt över dygnet och över året.
Prismodellen som kunden fick under piloten bestod av två komponenter, en fast avgift och en effektavgift. Den fasta avgiften skulle utgöra cirka 50 procent av prismodellen. Resterande cirka 50 procent skulle utgöras av en effektavgift. Kundens elnätskostnad beräknades utifrån snittet av kundens tre högsta timeffekter från tre separata dygn under en månad. Priset för effekt var samma för alla kunder oavsett säkring samt under hela dygnet och året.
Prismodell med tre delar
Elnätsföretaget anmälde att det skulle tillämpa en prismodell bestående av tre olika delar. Tariffen skulle tillämpas under en treårsperiod i syfte att dra lärdomar inför införande av liknande prismodell till flera kunder i framtiden.
Prismodellen bestod av en fast månadsavgift baserad på säkringsabonnemang, en överföringsavgift samt en effektavgift.
Överföringsavgiften baserades på den totala mängden el som förbrukats under en månad. Effektavgiften baserades på ett snittvärde av de tre högst uppmätta timvärdena under hög- respektive lågpristid per månad. Höglasttid var vardagar 07.00-20.00 under perioden november till mars medan låglasttid var all övrig tid. Även överföringsavgiften var uppdelad utifrån samma hög- och lågpristid.
Pilottariffer ska uppfylla kraven i föreskriften
Av 4 kap. 31 § ellagen följer att elnätsföretag har en möjlighet att tillämpa särskilda tariffer för en begränsad krets av elanvändare. Så som regeln är utformad är det kraven på att tariffen inte får utformas med hänsyn till det geografiska läget för en anslutningspunkt, så kallade lokaliseringssignaler, samt kravet på enhetliga tariffer inom ett område som samredovisas, som elnätsföretagen kan göra avsteg ifrån.
Pilottariffen ska dock fortfarande uppfylla kraven på objektivitet och icke-diskriminering. Vidare krävs också att tariffen är utformad på ett sätt som är förenligt med ett effektivt utnyttjande av elnätet och en effektiv elproduktion och elanvändning.
Eftersom pilottariffer endast får göra avsteg från geografiskt läge och enhetlighet inom ett samredovisningsområde, ska en sådan tariff från och med 1 januari 2027 utformas i enlighet med föreskriften.
Föreskriftens dispensmöjlighet kan dock tillämpas även för pilottariffer.
Exempel på olika möjliga tillämpningar av pilottariffer när föreskriften har trätt i kraft:
- Olika tidsdifferentieringar för olika kunder. Elnätsföretaget har möjlighet att inom ramen för pilottariffer prova att tillämpa olika varianter av tidsdifferentiering av effektavgiften. Det kan exempelvis vara olika indelningar av hög- respektive låglasttid. En annan möjlighet är att pröva tidsdifferentiering av energiavgiften för en utvald krets av kunder i syfte att utvärdera vad för påverkan en sådan har på nyttjandet av elnätet.
- Elnätsföretaget kan prova att tillämpa kvartsmätning vid beräkningen av effektavgiften för att utvärdera vad det kan ha för påverkan på nyttjandet av elnätet.