2024-09-14 13:22:02
Så här är elnätet uppbyggt
Sveriges elnät är uppbyggt i tre olika nivåer, transmissionsnät, regionnät och lokalnät. Elnätet kopplar ihop de som producerar el med dem som använder elen. Genom elnätet kan elen transporteras till elkonsumenterna.
Elnätet består av tre nivåer transmissionsnätet (stamnätet), regionnätet och lokalnätet.
Transmissionsnätet
Transmissionsnätet, som tidigare kallades för stamnätet transporterar elen långa sträckor med höga spänningsnivåer, 400 eller 220 kilovolt (kV).
Transmissionsnätet transporterar elen från norr till söder, från de stora kraftverken till regionnäten och även till utlandet.
Transmissionsnätet ägs av staten och förvaltas av Svenska kraftnät och kan jämföras med bilarnas motorvägar.
Regionnätet
Regionnätet transporterar elen mellan transmissionsnätet och lokalnätet och kan jämföras med landsvägar. Stora elförbrukare och en del vindkraftsparker är anslutna direkt till regionnätet.
Eftersom elen inte ska överföras lika långt är spänningen i regionnäten lägre än i transmissionsnätet. Regionnätet använder vanligtvis spänning på 130 kilovolt (kV).
Det mesta av regionnätet ägs av några få större elnätsföretag.
Lokalnätet
Lokalnätet är det nät som transporterar elen den sista biten från regionnätet till elanvändarna, alltså hushåll och verksamheter och kan jämföras med småvägar för bilar.
I lokalnäten är spänningen på 40 kilovolt (kV) eller lägre. På vägen till vanliga elanvändare sänks spänningen till 230 volt.
Lokalnäten ägs av många olika elnätsföretag. I Sverige drivs lokalnäten som en så kallat naturligt monopol, därför finns det bara ett elnätsföretag inom varje område som har fått tillstånd att bedriva nätverksamhet, en så kallad nätkoncession. Anledningen till att elnätsföretagen har ett naturligt monopol är att det inte är samhällsekonomiskt motiverat att bygga och underhålla parallella elnät inom ett och samma område.
På Svenska kraftnäts nätområden.se kan du ta reda på vilket elnätsföretag som äger lokalnätet där bostaden eller ditt företag ligger.
Frågor och svar
Ta gärna del av våra frågor och svar om koncessioner
Hör av dig om du uppmärksammar några problem eller har förbättringsförslag gällande vår information om koncessioner. Du kan mejla, ringa eller använda vårt kontaktformulär längst ner på sidan.
Ei är en myndighet och därför gäller offentlighetsprincipen
Fyll enbart i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, och undvik helst känsliga uppgifter.