Enligt Remit-förordningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är det förbjudet att bedriva, eller försöka bedriva, otillbörlig marknadspåverkan på grossistmarknaderna för energi. Om en aktör placerar en felaktig handelsorder, även kallat felbud, kan det påverka prissättningen av el på grossistmarknaden och utgöra ett brott mot artikel 5 i Remit-förordningen eftersom felaktiga bud riskerar att låsa fast priset vid en nivå som inte speglar utbud och efterfrågan på marknaden.
Ei har tidigare uppmanat aktörer att se över sina rutiner Öppnas i nytt fönster. för att minimera risken för felbud. Som ett ytterligare steg för att säkerställa att aktörer har tillräckliga rutiner inleder Ei nu ett tillsynsprojekt. Projektet ska öka medvetenheten hos aktörer, kartlägga aktörers agerande vid felbud och minska förekomsten av felaktiga handelsordrar.
Under projektets gång kommer Ei ta kontakt med ett antal marknadsaktörer och genomföra både enkätundersökningar och intervjuer. Projektet väntas pågå till och med första kvartalet 2025 och resultatet redovisas i en rapport på ei.se.
Felbud sker på olika sätt
En felaktigt lagd handelsorder är den vanligaste typen av ärende som Ei utreder som misstänkt överträdelse av förbudet mot otillbörlig marknadspåverkan. Felbud kan uppkomma på olika sätt. Det kan exempelvis ske genom att en marknadsaktör lägger en handelsorder (ett bud) på dagenföremarknaden, som inte var aktörens avsikt att lägga.
Felbud kan också ske om en marknadsaktör missar att lägga ett bud, det vill säga att ett bud som var avsett att läggas uteblir så att utbud eller efterfrågan inte speglar rådande marknadssituation. Beroende på exempelvis faktorer som budets storlek, tillgänglig elproduktion och överföringskapacitet i det aktuella fallet, kan felaktiga bud få olika effekter på marknaden.
Om Remit och marknadsaktörers skyldigheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.