2024-10-12 06:24:20
Ei föreslår nya regler för mindre produktionsanläggningar
Energimarknadsinspektionen (Ei) fick i augusti förra året ett uppdrag från regeringen att se över regelverket och de ekonomiska förutsättningarna för vissa mindre elproduktionsanläggningar. Ei har nu överlämnat rapporten till regeringen.
I uppdraget ingick att göra en översyn av det nuvarande regelverket för mindre elproduktionsanläggningar och vid behov lämna förslag på ändringar i ellagen 4 kap. 10 §. Paragrafen innebär att produktionsanläggningar under 1 500 kW får reducerad nätavgift.
I uppdraget ingick också att analysera de ekonomiska förutsättningarna för ägare av vissa produktionsanläggningar med tidiga investeringar inom elcertifikatsystemet och vid behov lämna förslag till ytterligare ekonomiska stödåtgärder under en lämplig tidsperiod.
Uppdragsbeskrivningen på regeringens webbplats Länk till annan webbplats.
Särregleringen ger negativa effekter på marknaden
Ei har gjort flera olika analyser inom ramen för uppdraget och de visar bland annat följande:
- Undantagsregeln omfattar ett stort antal produktionsanläggningar och antalet anläggningar som omfattas av regeln förväntas öka i framtiden. Det finns i dag cirka 2 200 produktionsenheter med en installerad effekt på maximalt 1 500 kW (utöver mikroproduktionsanläggningar).
- De elproducenter som omfattas av undantaget subventioneras av övriga elnätskunder och producenter. Totalt rör det sig i dag om cirka 200 miljoner kronor per år som betalas av andra nätanvändare. Omfattningen av subventionen bedöms öka i framtiden när framförallt nya solkraftsanläggningar ansluter sig till nätet.
- Regelverket innebär också en suboptimering av produktionen. Ungefär 210 vindkraftverk har nedgraderat sin produktionskapacitet till en effekt på maximalt 1 500 kW. Detta innebär att det finns installerad effekt i produktionsenheter som inte utnyttjas, vilket gör att förnybar elproduktion inte kommer marknaden till del.
- Totalt handlar det om en effekt på uppskattningsvis 110 MW. Detta motsvarar ett årligt produktionsbortfall på 80 GWh.
Ei lämnar förslag på förändrat regelverk för mindre produktionsanläggningar
Ei föreslår att undantaget ska tas bort för mindre nya anläggningar men att det behålls för dem som idag omfattas av undantaget.
– Vårt förslag innebär att undantaget inte ökar i omfattning. På så sätt försämras inte förutsättningarna för de nuvarande produktionsanläggningarna samtidigt som vi förbättrar regelverket framåt, säger Ei:s projektledare Mattias Önnegren.
Negativt ekonomiskt utfall för tidiga investeringar som gjorts inom ramen för elcertifikatsystemet men inget extra stöd är motiverat
I den andra delen av uppdraget, som handlade om att göra en analys av de ekonomiska förutsättningarna för ägare med tidiga investeringar inom elcertifikatsystemet, har projektet framförallt fokuserat på vindkraft. Vindkraften är det produktionsslag som byggts ut i störst utsträckning sedan elcertifikatsystemet infördes. Den snabba utbyggnadstakten av vindkraften och de låga priserna på elcertifikat, har enligt analysen inneburit lönsamhetsutmaningar för många investeringar som gjorts inom elcertifikatsystemet.
Ei:s bedömning är dock att inget extra stöd bör ges för tidiga investeringar som gjorts inom ramen för elcertifikatsystemet. Anledningen är att ett sådant stöd inte går att motivera utifrån samhällsekonomisk nytta. Det skulle också vara mycket svårt att utforma i praktiken.