2024-09-14 13:51:59
När hemarbete har blivit vardag
Nu har det gått ett år sedan merparten av Energimarknadsinspektionens (Ei:s) medarbetare bytte det nybyggda kontoret i Eskilstuna till arbete på hemmaplan för att på det viset bidra till minskad smittspridning i samhället.
– Jag har varit där för några enstaka ärenden, men annars har jag varit hemma sedan i mars. Det går bra, men jag saknar verkligen halvniofikat med kollegorna och att ha ett skrivbord med två stora skärmar, det är nästan något drömskt över det, säger han.
I Europa fast hemma
För ett år sedan varvade Mattias Johansson sin arbetsvecka på kontoret Eskilstuna med flygresor och sammanträden med europeiska kollegor i Bryssel och i de nordiska huvudstäderna. Idag är det hemarbete och digitala möten som gäller.
Mattias har jobbat länge på Ei och är sedan flera år tillbaka en av dem som i internationella arbetsgrupper representerar Ei i frågor som rör konsumenter och slutkundsmarknad, både på europeisk och nordisk nivå. I vanliga fall genererade det ett 15-tal resor om året till Bryssel, Wien, Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. Idag sker alla internationella kontakter hemma vid köksbordet.
– Det är stor skillnad. Det positiva är att jag numera hinner med både ett möte i Bryssel och ett i Köpenhamn under samma dag, man förflyttar sig snabbt när allt är digitalt, säger Mattias Johansson. Dessutom är mötena kortare och mer effektiva, två timmar brukar vi ha som riktlinje, längre är svårt att hålla fokus vid möten framför skärmen.
Hemarbete för alla
När Covid 19 i mars förra året klassades som en pandemi och restriktionerna kom, tog Ei ett snabbt beslut att begränsa antalet medarbetare på kontoret för att inte bidra till smittspridningen i samhället. Allteftersom restriktionerna skärptes blev hemarbete den nya vardagen och sedan våren har, med några få undantag, alla Ei:s cirka 160 medarbetare arbetat hemifrån.
Att arbeta på distans är i sig inget nytt för Ei, många jobbade från annan plats någon eller några dagar i veckan redan tidigare – hemifrån, på tåget, på flyglatsen... De digitala verktygen och kunskapen om hur de användes fanns redan på myndigheten. Den stora förändringen har varit att göra det fem dagar i veckan och att även det internationella samarbetet numera sköts hemifrån.
– I det nordiska samarbetet hade vi många digitala möten även innan pandemin, men i det europeiska samarbetet har det aldrig fungerat. Många saknade teknik och det var alltid krångel om man skulle vara med på länk eller telefon. Men så kom pandemin och plötsligt fixade alla tekniken. Det som tidigare var ett problem blev ganska snabbt en icke-fråga, säger Mattias Johansson.
Att samarbeta på distans och prata med varandra digitalt även i de europeiska arbetsgrupperna har både för- och nackdelar. Att inte träffas gör det svårare för nya medlemmar att hitta sin roll, samtidigt har tekniken gjort att fler är aktiva i diskussionerna.
– Sitter man på ett möte med många deltagare från olika länder kan det kanske ibland kännas svårt att ta ordet och vara aktiv. Nu upplever jag att fler deltar i själva diskussionerna via chattfunktionen till exempel, det finns tid att tänka efter lite innan man skriver eller säger något. Dessutom kan fler vara med när mötena hålls digitalt och det inte längre finns några begränsningar i kostsamma och långa resor.
Viktigt med rutiner
För Ei som organisation har det rent praktiskt varit lätt att ställa om till hemarbete, hur omställningen varit för den enskilde beror så klart på vem man frågar. Efter ett år med pandemi har det skrivits spaltmeter om de bästa tipsen för hemarbete, men för Mattias handlar mycket om att göra som vanligt.
– Jag försöker ha samma rutiner hemma som på jobbet. Jag börjar samma tid och ser till att stänga av datorn vid ungefär samma tid som om jag suttit på kontoret. Jag känner att det är viktigt att skilja på jobbtid och fritid även om platsen är densamma. Jobbmässigt är det ingen större skillnad att vara hemma eller på kontoret. Det är samma uppgifter som ska göras, men jag saknar alla kollegor som jag inte har några direkta projekt eller möten tillsammans med och pratet på fikarasten. Positivt är att man hinner ut på en cykel- eller löptur på lunchrasten och att jag möjligen är lite mindre stressad nu när alla restider och timmar på tåg och flyg har försvunnit.
När det blir som vanligt vet vi inte idag. Och riktigt som vanligt blir det kanske inte igen.
– Jag tror att det kommer att bli en slags kulturförändring. Tidigare kunde man gå till jobbet lite förkyld, men efter det här känns det inte okej längre, så det lär bli en del hemarbete även i fortsättningen.
Hur det kommer att bli med alla arbetsgrupper och möten på den internationella arenan som Ei deltar i när pandemin är över är svårt att veta. Men Mattias Johansson tror att det så småningom kommer att landa i ett mellanting.
– Kanske finns ett uppdämt behov av att träffas och att resa, eller så har man helt tänkt om. Man kan nog ändå säga att tidigare hade man önskat fler digitala möten, men nu är det tvärtom, det börjar kännas väldigt länge sedan vi sågs på riktigt.