Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-07-19 18:02:18

Läget på elmarknaden - vecka 34 2023

Ökad nederbörd har lett till att magasinfyllnadsgraden i Norden stigit jämfört med samma period 2022.

Systempriset ökade med 42 procent jämfört med föregående vecka och veckomedel landade på 47,1 EUR/MWh.

Spotpriset i elområde SE1 och SE2 ökade med 26 procent där medel blev 23,3 EUR/MWh. I elområde SE3 steg spotpriset med 94 procent och veckomedel blev 40,3 EUR/MWh. I elområde SE4 steg spotpriset med 40 procent och hade ett medel på 54,1 EUR/MWh.

Den ingående magasinpåfyllnadsgraden i Norden ökade med 1,2 procentenheter Sverige ökade med 4,7 procentenheter jämfört med föregående vecka.

Magasinfyllnadsgraden i Norden är fortfarande lägre än den normala men högre jämfört med samma period 2022. Även i Sverige fortsätter magasinfyllnadsgraden att stiga men befinner sig fortfarande under den normala. Under veckan var medeltemperaturen och nederbörden något högre än vanligt.

Den tillgängliga kärnkraften i Sverige och Norden låg båda på 64 procent, i Sverige motsvarade detta en minskning med 9,2 procent jämfört med föregående vecka.

En gång i månaden publicerar Energimyndigheten en rapport där de gör djupare analyser av läget på elmarknaden.

Läs mer på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt
Läget på elmarknaden

016-16 27 00

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL

Fler nyheter