Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-04-22 08:05:25

Ei i Almedalen 2022

I början av juli är det Almedalsveckan. I år är arrangemanget åter på plats i Visby och förmiddagen den 6 juli arrangerar Energimarknadsinspektionen (Ei) två seminarier på Gotlands museum. Båda kommer att livesändas via Almedalen Play.

Fotografi av skylt som visar vägen till Almedalen.

På det första seminariet som Ei arrangerar diskuterar vi elmarknadsdesign och på det andra står nätutvecklings­processen i fokus. Längre ner på sidan hittar du mer information om båda seminarierna.

Ei:s generaldirektör Ulrika Hesslow deltar också som talare på ett seminarium anordnat av Fortum/Uniper måndagen den 4 juli och Marielle Lahti, expert på Ei, deltar som talare på ett seminarium arrangerat av STUNS tisdagen den 5 juli.


Måndag 4 juli

15:00-15:45

Kan dagens elmarknad ta oss till netto noll? Länk till annan webbplats. Ei:s generaldirektör Ulrika Hesslow deltar på seminariet som arrangeras av Fortum och Uniper.


Tisdag 5 juli

13:00-13:45

Överdimensionera elnät eller nyttja elnätens infrastruktur smartare, skolköken visar vägen. Länk till annan webbplats. Ei:s expert Marielle Lahti medverkar på seminariet som arrangeras av STUNS.

Ei:s seminarium Hur fungerar dagens elmarknad i morgondagens Europa?

Fotografi som visar en person som tittar på statistikuppgifter på Ipad.

Stora prissvängningar med stundtals skyhöga elpriser väcker frågan: Fungerar verkligen den europeiska elmarknadsmodellen eller behöver den förändras? EU-myndigheten ACER har djupdykt i frågan och på seminariet presenteras den analys som nu är klar. En panel med inbjudna gäster ger sedan sin syn på elmarknadsdesign, energipriser och vägen framåt.

Här, på Almedalens programsida, hittar du mer information om Ei:s första seminarium. Länk till annan webbplats.

Ei:s seminarium Kortare ledtider och stärkt konkurrenskraft för Sverige – hur når vi dit?

Fotografi som visar elledningsgata över fält i morgondimma och soluppgång.

Klimatomställningen med elektrifieringen av industrin ställer nya krav på tillståndsprocesserna. Nätutvecklingsprocessen beskrivs ofta som ett hinder för en snabb elektrifiering. På seminariet kommer myndigheter, bransch och kunder att beskriva sin drömprocess och diskutera vad vi kan ta med oss i det fortsatta arbetet med att korta ledtiderna för elnätsutbyggnad.

Här, på Almedalens programsida, hittar du mer information om Ei:s andra seminarium. Länk till annan webbplats.

Övrig information

Båda seminarierna är på Gotlands museum och kommer att livesändas via Almedalen Play. Ingen föranmälan krävs, varken till deltagande på plats eller digitalt.

Båda seminarierna har fått Kraftkvinnornas Länk till annan webbplats. Jämställdhetsmärkning.

Välkommen!

Vid frågor

Kontakta oss på vår presstelefon: 016-16 27 90