Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-05-29 20:18:42

Läget på elmarknaden - vecka 18 2024

Sjuknade spotpriser och ökad vindkraftsproduktion.

Systempriset minskade med 49 procent jämfört med föregående vecka och veckomedel landade på 35,3 EUR/MWh.

Spotpriset i elområde SE1 och SE2 minskade med 56 procent där medel blev ungefär 30,4 EUR/MWh. I elområde SE3 minskade spotpriset med 60 procent och veckomedel blev 32,3 EUR/MWh. I SE4 minskade spotpriset med 42 procent och veckomedel blev 46,1 EUR/MWh.

Terminspriserna för årskontrakt ökade med 1,8 procent, månadskontrakt minskade med 10,5 procent och kvartalskontrakten ökade med 8,8 procent.

Under veckan låg medeltemperaturen på 12,7 grader vilket var något varmare än det normala (9,3 grader). Nederbörden hade ett veckomedel på 552 GWh under veckan vilket var lägre än normalen.

I Norden låg den tillgängliga kärnkraften på 55 procent detta var en minskning med 7,4 procent jämfört med föregående vecka.

Vindkraftsproduktionen i Sverige ökade med 69 procent jämfört med föregående vecka. I Norden ökade vindkraftsproduktionen med 46 procent jämfört med föregående vecka.

En gång i månaden publicerar Energimyndigheten en rapport där de gör djupare analyser av läget på elmarknaden.

Läs mer på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt
Läget på elmarknaden

016-16 27 00

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL

Fler nyheter