Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-05-19 19:48:22

Läget på elmarknaden - vecka 17 2024

Stigande spotpriser och kallare temperatur.

Systempriset ökade med 27 procent jämfört med föregående vecka och veckomedel landade på 69,8 EUR/MWh.

Spotpriset i elområde SE1 och SE2 ökade med 35 respektive 36 procent där medel blev ungefär 70 EUR/MWh. I elområde SE3 ökade spotpriset med 38 procent och veckomedel blev 81,1 EUR/MWh. I SE4 ökade spotpriset med 14 procent och veckomedel blev 79,2 EUR/MWh.

Terminspriserna för årskontrakt minskade med 1,5 procent, månadskontrakt minskade med 7,5 procent och kvartalskontrakten minskade med 11 procent.

Under veckan låg medeltemperaturen på 4,8 grader vilket var något kallare än det normala (8,1 grader). Nederbörden hade ett veckomedel på 1343 GWh under veckan vilket var högre än normalen.

I Sverige låg den tillgängliga kärnkraften på 63 procent detta var en minskning med 15,1 procent jämfört med föregående vecka. Vindkraftsproduktionen i Sverige minskade med 35 procent jämfört med föregående vecka.

I Norden minskade vindkraftsproduktionen med 22 procent jämfört med föregående vecka.

En gång i månaden publicerar Energimyndigheten en rapport där de gör djupare analyser av läget på elmarknaden.

Läs mer på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt
Läget på elmarknaden

016-16 27 00

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL

Fler nyheter