Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-05-29 21:07:23

Läget på elmarknaden - vecka 14 2024

Sjunkande spotpriser och ökad vindkraftsproduktion.

Systempriset sjönk med 20 procent jämfört med föregående vecka och veckomedel landade på 43,6 EUR/MWh.

Spotpriset i elområde SE1 och SE2 minskade med 24 procent där medel blev ungefär 37 EUR/MWh. I elområde SE3 minskade spotpriset med 24 procent och veckomedel blev 37 EUR/MWh. I SE4 minskade spotpriset med 14 procent och veckomedel blev 42,4 EUR/MWh.

Terminspriserna för årskontrakt minskade med 3,9 procent, månadskontrakt minskade med 32,4 procent och kvartalskontrakten minskade med 21,9 procent.

Under veckan befann sig den ingående magasinfyllnadsgraden i Norden och Sverige under det normala, detta motsvarade en minskning med 2,1 samt 2 procentenheter jämfört med föregående vecka.

Vindkraftsproduktionen i Sverige ökade med 62 procent jämfört med föregående vecka. I Norden ökade vindkraftsproduktionen med 50 procent jämfört med föregående vecka.

En gång i månaden publicerar Energimyndigheten en rapport där de gör djupare analyser av läget på elmarknaden.

Läs mer på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt
Läget på elmarknaden

016-16 27 00

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL

Fler nyheter