Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-04-27 11:50:29

Läget på elmarknaden - vecka 12 2024

Stigande spotpriser och minskad kärnkraft.

Systempriset steg med 2 procent jämfört med föregående vecka och veckomedel landade på 55,2 EUR/MWh.

Spotpriset i elområde SE1 och SE2 ökade med 10 procent där medel blev 49,5 EUR/MWh. I elområde SE3 steg spotpriset med 22 procent och veckomedel blev 56,3 EUR/MWh. I SE4 ökade spotpriset med 25 procent och veckomedel blev 64,8 EUR/MWh.

Terminspriserna på kol ökade med 2,6 procent och hade ett veckomedel på 110,9 USD/ton, oljepriset steg med 3 procent och veckomedlet landade på 86,3 USD/fat, gaspriset ökade med 9,8 procent där veckomedel blev 28 EUR/MWh.

I Sverige låg den tillgängliga kärnkraften på 89 procent detta var en minskning med 8,1 procent jämfört med föregående vecka.

Vindkraftsproduktionen i Sverige minskade med 26 procent jämfört med föregående vecka. I Norden minskade vindkraftsproduktionen med 20 procent jämfört med föregående vecka.

En gång i månaden publicerar Energimyndigheten en rapport där de gör djupare analyser av läget på elmarknaden.

Läs mer på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt
Läget på elmarknaden

016-16 27 00

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL

Fler nyheter