Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-07-20 08:11:43

Läget på elmarknaden - vecka 11 2024

Minskade spotpriser och ökad vindkraft.

Systempriset minskade med 15 procent jämfört med föregående vecka och veckomedel landade på 54,2 EUR/MWh.

Spotpriset i elområde SE1 och SE2 minskade med 26 procent där medel blev 44,9 EUR/MWh. I elområde SE3 minskade spotpriset med 26 procent och veckomedel blev 46,3 EUR/MWh. I SE4 minskade spotpriset med 17 procent och veckomedel blev 51,9 EUR/MWh.

Terminspriserna för årskontrakt minskade med 2,9 procent, månadskontrakt minskade med 11,2 procent och kvartalskontrakten minskade med 12,2 procent.

Under veckan befann sig den ingående magasinfyllnadsgraden i Norden och Sverige under det normala, detta motsvarade en minskning med 3,1 samt 4 procentenheter jämfört med föregående vecka.

Medeltemperaturen låg på 3,8 grader vilket var något varmare än det normala (1,5 grader).

Vindkraftsproduktionen i Sverige ökade med 98 procent jämfört med föregående vecka. I Norden ökade vindkraftsproduktionen med 63 procent jämfört med föregående vecka.

En gång i månaden publicerar Energimyndigheten en rapport där de gör djupare analyser av läget på elmarknaden.

Läs mer på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt
Läget på elmarknaden

016-16 27 00

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL

Fler nyheter