Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-07-23 10:09:09

Läget på elmarknaden - vecka 9 2024

Ökat spotpris i SE4 och magasinfyllnadsgraden i Sverige fortfarande under normalen.

Systempriset ökade med 4 procent jämfört med föregående vecka och veckomedel landade på 48,6 EUR/MWh.

Spotpriset i elområde SE1 och SE2 minskade med 6 procent där medel blev 33,4 EUR/MWh. I elområde SE3 var spotpriset oförändrat och veckomedel blev 39,7 EUR/MWh. I SE4 ökade spotpriset med 21 procent och veckomedel blev 50,8 EUR/MWh.

Terminspriserna på kol ökade med 8,5 procent och hade ett veckomedel på 100,3 USD/ton, oljepriset steg med 0,7 procent och veckomedlet landade på 83,4 USD/fat, gaspriset ökade med 5,8 procent där veckomedel blev 24,9 EUR/MWh.

Under veckan befann sig den ingående magasinfyllnadsgraden i Norden och Sverige under det normala, detta motsvarade en minskning med 2,7 procentenheter jämfört med föregående vecka.

I Sverige låg den tillgängliga kärnkraften på 93 procent detta var en minskning med 7 procent jämfört med föregående vecka.

En gång i månaden publicerar Energimyndigheten en rapport där de gör djupare analyser av läget på elmarknaden.

Läs mer på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt
Läget på elmarknaden

016-16 27 00

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL

Fler nyheter