Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-06-24 21:31:01

Läget på elmarknaden vecka 2 - 2024

Ökad vindkraft och sjunkande magasinfyllnadsgrad i Norden och Sverige.

Systempriset minskade med 9 procent jämfört med föregående vecka och veckomedel landade på 76,1 EUR/MWh.

Spotpriset i elområde SE1 och SE2 minskade med 43 procent där medel blev 49,1 EUR/MWh. I elområde SE3 minskade spotpriset med 4 procent och veckomedel blev 85 EUR/MWh. I SE4 ökade spotpriset med 7 procent och veckomedel blev 95 EUR/MWh.

Terminspriserna på kol minskade med 0,4 procent och hade ett veckomedel på 106,3 USD/ton, oljepriset sjönk med 0,3 procent och veckomedlet landade på 77,2 USD/fat, gaspriset minskade med 5,1 procent där veckomedel blev 31,2 EUR/MWh.

Under veckan befann sig den ingående magasinfyllnadsgraden i Norden och Sverige under det normala, detta motsvarade en minskning med 3,5 samt 4,20 procentenheter jämfört med föregående vecka.

Under veckan steg vindkraftsproduktionen i Sverige med 67 procent jämfört med föregående vecka och som mest blåste det i SE2.

En gång i månaden publicerar Energimyndigheten en rapport där de gör djupare analyser av läget på elmarknaden.

Läs mer på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt
Läget på elmarknaden

016-16 27 00

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL

Fler nyheter