Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-07-19 17:36:59

Läget på elmarknaden - vecka 38 2023

Minskade spotpriser i samtliga svenska elområden.

Systempriset minskade med 87 procent jämfört med föregående vecka och veckomedel landade på 2,6 EUR/MWh.

Spotpriset i elområde SE1 och SE2 sjönk med 80 procent där medel blev 2,5 EUR/MWh. I elområde SE3 minskade spotpriset med 93 procent och veckomedel blev 2,5 EUR/MWh. I elområde SE4 minskade spotpriset med 88 procent och hade ett medel på 11 EUR/MWh.

Terminspriserna på kol ökade med 2,1 procent och hade ett veckomedel på 124,5 USD/ton, oljepriset ökade med 1,4 procent och veckomedlet landade på 93,8 USD/fat, gaspriset ökade med 4,5 procent där veckomedel blev 37,5 EUR/MWh.

Under veckan har medeltemperaturen var något högre än normalt medan nederbörden varit mycket högre än vanligt.

I Sverige låg den tillgängliga kärnkraften på 68 procent vilket motsvarar en ökning med 3,1 procent jämfört med föregående vecka.

En gång i månaden publicerar Energimyndigheten en rapport där de gör djupare analyser av läget på elmarknaden.

Läs mer på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt
Läget på elmarknaden

016-16 27 00

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL

Fler nyheter