Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-04-21 04:15:37

Läget på elmarknaden - vecka 36 2023

Minskad nederbörd och högre temperatur.

Systempriset minskade med 66 procent jämfört med föregående vecka och veckomedel landade på 17,4 EUR/MWh.

Spotpriset i elområde SE1 och SE2 minskade med 59 procent där medel blev 12,8 EUR/MWh. I elområde SE3 minskade spotpriset med 52 procent och veckomedel blev 30,6 EUR/MWh. I elområde SE4 sjönk spotpriset med 29 procent och hade ett medel på 50,3 EUR/MWh. Under veckan var det högsta timpriset 223,6 EUR/MWh i SE3 och SE4.

Magasinfyllnadsgraden i Norden är fortfarande lägre än den normala och i Sverige fortsätter magasinfyllnadsgraden att stiga något men befinner sig fortfarande under den normala.

Medeltemperaturen var något högre än normalt medan nederbörden var mycket lägre än vanligt.

Den tillgängliga kärnkraften i Sverige låg på 57 procent, detta motsvarade en minskning med 7,5 procent jämfört med föregående vecka.

En gång i månaden publicerar Energimyndigheten en rapport där de gör djupare analyser av läget på elmarknaden.

Läs mer på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt
Läget på elmarknaden

016-16 27 00

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL

Fler nyheter