Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-04-21 05:08:13

Läget på elmarknaden - vecka 33 2023

Ökade spotpriser i samtliga svenska elområden. Efter en period med oväder och mycket hög nederbörd har vädret stabiliserats.

Systempriset ökade med 168 procent jämfört med föregående vecka och veckomedlet landade på 33,3 EUR/MWh.

Spotpriset i elområde SE1 och SE2 ökade med 134 procent där veckomedlet blev 18,4 EUR/MWh. I elområde SE3 steg spotpriset med 160 procent och veckomedlet blev 20,7 EUR/MWh. I elområde SE4 steg spotpriset med 384 procent och hade ett veckomedel på 38,6 EUR/MWh.

Terminspriserna på kol ökade med 0,8 procent och hade ett veckomedel på 119 USD/ton, oljepriset minskade med 2 procent och veckomedlet landade på 84,7 USD/fat, gaspriset ökade med 6,3 procent där veckomedlet blev 36,8 EUR/MWh.

Den ingående magasinpåfyllnadsgraden i Sverige ökade med 4,7 procentenheter jämfört med föregående vecka. Under veckan var medeltemperaturen lite över det normala och nederbörden låg nära det normala.

Den tillgängliga kärnkraften låg på 70 procent i Sverige och 77 procent i Norden.

En gång i månaden publicerar Energimyndigheten en rapport där de gör djupare analyser av läget på elmarknaden.

Läs mer på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt
Läget på elmarknaden

016-16 27 00

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL

Fler nyheter