2025-06-14 07:37:05
REMIT-förordningen
Remit bidrar till ökad integritet och transparens på energimarknaderna för el och naturgas.
Vad är Remit?
Remit är en förkortning för regulation on wholesale energy market integrity and transparency (förordning om integritet och öppenhet på grossistmarknaderna för energi).
Remit är en EU-förordning som är bindande och direkt tillämplig i Sverige och alla andra EU-medlemsstater. Ei:s uppgifter och befogenheter kopplade till denna förordning förtydligas bland annat i lagen (2013:385) om ingripande mot marknadsmissbruk vid handel med grossistenergiprodukter (marknadsmissbrukslagen för grossistenergiprodukter).
Ei:s tillsyn
I Ei:s tillsyn ingår bland annat att säkerställa att de marknadsaktörer som handlar med grossistenergiprodukter följer bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1227/2011 (Remit), inklusive de europeiska regelverk som kompletterar denna förordning.
Vilka energimarknader omfattas av Remit?
All handel av grossistenergiprodukter som sker, såväl via elbörs som bilateralt, omfattas av Remit. Elhandelssystemet kan delas in i fyra delmarknader där handeln med el sker vid olika tidpunkter i förhållande till leverans.
Elhandelssystemet och att elmarknaden består av flera delmarknader som prissäkringsmarknad, dagenföremarknad, intradagsmarknad och balansmarknad.
Marknadsaktörer som handlar med el på prissäkrings-, dagenföre-, intradags- och balansmarknaderna omfattas av förbuden och skyldigheterna i Remit. Handeln på prissäkringsmarknaden träffas i vissa delar även av regler i det finansiella regelverket.
Marknadsaktörer som handlar med naturgas (inklusive flytande naturgas, LNG) inom EU omfattas också av förbuden och skyldigheterna i Remit.
Vilka marknadsaktörer berörs av Remit?
En marknadsaktör definieras i Remit som en fysisk eller juridisk person, däribland systemansvariga för överföringssystem, distributionssystem, lagringssystem och LNG-anläggningar, som utför en transaktion, inklusive utfärdande av en handelsorder, på en eller flera grossistmarknader för energi.
Remit riktar sig till marknadsaktörer som är verksamma på grossistenergimarknaderna för el och naturgas inom EU. Det inkluderar bland annat elproducenter, energihandlare, nätföretag, balansansvariga och andra aktörer som handlar med grossistenergiprodukter.
Reglerna gäller oavsett om handeln sker på en organiserad marknadsplats eller genom bilaterala avtal. I artikel 2 i Remit definieras marknadsaktörer och andra relevanta begrepp.
Vilka grossistenergiprodukter omfattas?
Grossistenergiprodukter som omfattas av bestämmelserna i Remit (Artikel 2 (4)):
- avtal om leverans av el eller naturgas, inbegripet LNG, om leveransen sker i EU, eller avtal om leverans av el som kan leda till leverans i EU till följd av gemensam dagen före- och intradagskoppling
- derivat som rör el eller naturgas som produceras, handlas eller levereras i EU, eller derivat som rör el som kan leda till leverans i EU till följd av gemensam dagen före- och intradagskoppling
- avtal som rör transport av el eller naturgas i EU
- derivat som rör transport av el eller naturgas i EU
- avtal som rör lagring av el eller naturgas i EU
- derivat som rör lagring av el eller naturgas i EU
- avtal om leverans och distribution av el eller naturgas till slutkonsumenter endast om slutkundens förbrukningskapacitet överskrider 600 GWh/år.
Remit ändrades i maj 2024
I maj 2024 reviderades Remit genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/1106 av den 11 april 2024 om ändring av förordningarna (EU) nr 1227/2011 och (EU) 2019/942 vad gäller förbättrande av unionens skydd mot otillbörlig marknadspåverkan på grossistmarknaden för energi (Ändringsförordningen).
Syftet med ändringarna är att bättre och mer effektivt kunna säkerställa lika villkor för de marknadsaktörer som är aktiva på grossistenergimarknaderna och att stärka marknadsövervakningen för att skydda konsumenterna.
Efter ändringarna finns fler skyldigheter som marknadsaktörer på grossistmarknaderna för energi behöver följa. Exempel på skyldigheter som tillkommit:
- Marknadsaktörer som bedriver algoritmisk handel. Enligt artikel 5a i Remit ska dessa marknadsaktörer anmäla att de bedriver algoritmisk handel till både Byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (Acer) och den nationella tillsynsmyndigheten i medlemsstaten där de är registrerade, exempelvis Ei i Sverige.
- Samma gäller för marknadsaktörer som tillhandahåller direkt elektroniskt tillträde till organiserade marknadsplatser.
- Marknadsaktörer som är verksamma på de svenska grossistenergimarknaderna, men är etablerade eller bosatta i ett tredjeland, ska registrera en företrädare hos Ei.
- Varje person (juridisk eller fysisk) som yrkesmässigt genomför transaktioner som rör grossistenergiprodukter, som inte är finansiella instrument, ska införa rutiner och system för att upptäcka och rapportera potentiella överträdelser av artikel 3, 4 och 5 i Remit och rapportera dessa till Acer och den berörda tillsynsmyndigheten.
Mer information
Ei:s nyhet Nya krav och skyldigheter för marknadsaktörer inom EU när Remit-förordningen (2024-04-18)
Ouestions and answers on REMIT30th edition Länk till annan webbplats. (acer.europa.eu)
Den 20 januari 2025 lämnade Ei över ett förslag till regeringen som beskriver hur transparens och integritet på energimarknaderna effektivt ska kunna säkerställas i Sverige.
Ei:s nyhet föreslår åtgärder för en effektiv tillämpning av Remit (2025-01-21)
Förbud och skyldigheter
Remit anger skyldigheter som marknadsaktörerna måste uppfylla för att få handla med grossistenergiprodukter. Remit innehåller också förbud som inte får överträdas av marknadsaktörerna.
Skyldigheterna är bland annat att offentliggöra insiderinformation (artikel 4), anmäla om marknadsaktören bedriver algoritmisk handel (artikel 5a), rapportera transaktioner (artikel 8) och registrering hos den nationella tillsynsmyndigheten i den medlemsstat där marknadsaktören är etablerad eller bosatt – innan transaktioner ingås som måste rapporteras till Acer (artikel 9).
Utöver detta är det förbjudet att överträda förbuden mot insiderhandel (artikel 3) och olika former av otillbörlig marknadspåverkan (artikel 5).
Personer som yrkesmässigt arrangerar eller genomför transaktioner (PPAET) som rör grossistenergiprodukter är skyldiga att övervaka handeln.
PPAET:s ska även meddela Acer och den berörda nationella tillsynsmyndigheten när det finns rimliga skäl att misstänka att en handelsorder eller transaktion kan utgöra en överträdelse av artiklarna 3, 4 eller 5 (Artikel 15.1).
En PPAET ska inrätta och underhålla effektiva arrangemang, system och förfaranden för att kunna identifiera potentiella överträdelser (Artikel 15.3).
I den svenska marknadsmissbrukslagen för grossistenergiprodukter finns kompletterande bestämmelser om straffansvar för överträdelser av förbuden mot insiderhandel (artikel 3), obehörigt röjande av insiderinformation (artikel 3), otillbörlig marknadspåverkan (artikel 5) och underlåtenhet att rapportera misstänkta transaktioner (artikel 15.1).
Straffrättsligt förfarande
När Ei har anledning att anta att överträdelser av artiklarna 3, 5 eller 15.1 i Remit eller meddelandeförbudet i 8 § i marknadsmissbrukslagen för grossistenergiprodukter har skett, ska Ei anmäla den misstänkta överträdelsen till åklagare.
Åklagaren tar då över ärendet och bedömer om det finns tillräckliga skäl för att inleda en förundersökning och eventuellt väcka åtal.
Om åtal väcks riskerar den som utfört brottet ett fängelse- eller bötesstraff.
Viktigt att anställda följer reglerna
De ovan beskrivna påföljderna avser fysiska personer men även företag kan dömas till ansvar för brott som har begåtts i utövningen av näringsverksamhet. Exempelvis gäller förbudet mot insiderhandel också de fysiska personer som deltar i beslutet att genomföra transaktionen för den juridiska personens räkning. Företag kan under vissa omständigheter få en företagsbot.
Böterna kan uppgå till lägst 5 000 kronor och högst 10 miljoner kronor. Detta framgår av 36 kapitlet brottsbalken (1962:700).
Det finns därför anledning för marknadsaktörer att försäkra sig om att deras anställda är informerade om gällande regelverk för att kunna föregå och undvika felaktiga och straffbara ageranden.
För att få en fördjupad förståelse för gällande förbud och skyldigheter kan marknadsaktörer ta del av de icke-bindande vägledningarna som publiceras på Acers webbplats:
Acer Guidance on Remit application 6.1st Edition Länk till annan webbplats.(acer.europa.eu)
Marknadsaktörers registreringskrav
Marknadsaktörer som köper och säljer grossistenergiprodukter som är rapporteringspliktiga enligt artikel 8 i Remit ska registrera sig hos den nationella tillsynsmyndigheten (artikel 9). Detta är en förutsättning för att kunna handla med grossistenergiprodukter. Registrering sker i det centraliserade europeiska registret över marknadsaktörer (Ceremp).
Ei förvaltar den svenska delen av Ceremp där marknadsaktörer som är etablerade eller bosatta i Sverige ska registrera sig.
Registreringsskyldigheten utgör grunden för Ei:s marknadsövervakning eftersom den ger information om vilka marknadsaktörer som är aktiva på grossistmarknaden för el och naturgas.
Registreringen i Ceremp ger varje marknadsaktör en unik Acer-kod. Koden möjliggör att varje enskild transaktion knyts till rätt marknadsaktör, vilket är nödvändigt för en effektiv marknadsövervakning. Marknadsaktören behöver även koden för att kunna rapportera sina transaktioner (artikel 8) och för att offentliggöra insiderinformation (artikel 4).
Det är marknadsaktörens ansvar att registrera sig men även att hålla uppgifterna uppdaterade. Ei har tagit fram en handbok för att underlätta för marknadsaktörer vid registrering och uppdatering av uppgifter i Ceremp.
Här kan du ta del av handboken och få mer information om registreringsprocessen
Ceremp-registret är delvis offentligt vilket gör det möjligt för allmänheten att se vilka marknadsaktörer som är aktiva på grossistsenergimarknaderna.
Marknadsaktörers rapporteringskrav
Marknadsaktörerna ska rapportera sina transaktioner till Acer (artikel 8). Uppgifterna lämnas in av marknadsaktören eller av den till vilken marknadsaktören överlåtit rapporteringen (artikel 8.4).
Acer tillhandahåller instruktioner som beskriver hur rapporteringen ska gå till. Transaction Reporting User Manual (TRUM) Länk till annan webbplats. (acer.europa.eu)
Mer detaljerad information om rapporteringsskyldigheten finns också i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1348/2014 (länk finns under ”Mer information” nedan). I den definieras bland annat vilka avtal och uppdrag som omfattas av marknadsaktörers rapporteringsskyldighet samt när och i vilket format uppgifterna ska lämnas in till Acer.
I maj 2025 ska en ny kompletterande genomförandeförordning samt delegerade akter publiceras.
Avgifter för marknadsaktörer
Varje år tar Ei ut en avgift från de marknadsaktörer som är registrerade i den svenska delen av Ceremp. Remit-avgiften finansierar Ei:s arbetsuppgifter relaterade till Remit.
Mer information
Central lagstiftning
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1227/2011 av den 25 oktober 2011 om integritet och öppenhet på grossistmarknaderna för energi Länk till annan webbplats. (eur-lex.europa.eu)
Ändringsförordning 2024/1106 Länk till annan webbplats. (eur-lex.europa.eu)
Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1348/2014 Länk till annan webbplats. (eur-lex.europa.eu)
Lag (2013:385) om ingripande mot marknadsmissbruk vid handel med grossistenergiprodukter Länk till annan webbplats. (riksdagen.se)
Information på Acers webbplats
Acer Guidance on Remit application 6.1st Edition Länk till annan webbplats. (acer.europa.eu)
Remit Documents Länk till annan webbplats. (acer.europa.eu)