Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2025-06-19 18:01:56

Styr din uppvärmning och kyla

Du som har värmepump, luftkonditionering eller elvärme kan sänka dina elkostnader och bidra med samhällsnytta genom smart styrning, utan att kompromissa med komforten.

Smart styrning innebär att du styr din värme eller kyla både utifrån dina egna behov och de prissignaler som påverkar dina el­kostnader, så som elpriset, elnätsavgiften och eventuell egen­produktion av solel. Under vissa förutsättningar kan du dessutom få betalt för att du är flexibel i din uppvärmning.

Smart värmestyrning

Att styra uppvärmning eller luftkonditionering utifrån olika faktorer så som elpriset kallas ofta smart värmestyrning, eller smart fjärrstyrning eftersom styrningen kan göras på distans.

Exempel på produkter för värme och kyla som går att styra:

  • Värmepumpar (till exempel: luft-luft, luft-vatten, frånluft, berg)
  • Luftkonditionering
  • Elektriska element (radiatorer)
  • Golvvärme - el
  • Handdukstorkar - el
  • Värmefläktar
  • Varmvattenberedare

Vissa produkter har inbyggd funktionalitet för styrning medan andra kräver att du installerar en smart termostat.

Hur fungerar smart värmestyrning?

I praktiken innebär smart värmestyrning att uppvärmningen planeras och justeras per automatik utifrån dina behov och vad det kostar att använda el.

Till exempel kan värmepumpen starta när elpriset är lågt, för att sedan pausa när elpriset är högt. Styrningen tar hänsyn till temperaturen i hemmet så att komforten inte påverkas negativt. Faktum är att smart värmestyrning ofta leder till ökad komfort genom att styrningen tar hänsyn till fler faktorer som påverkar inomhustemperaturen (så som stundande väderförändringar) vilket bidrar till en jämnare inomhustemperatur. På så sätt kan smart värmestyrning även leda till en minskad energianvändning totalt sett, vilket också kan bidra till att sänka uppvärmningskostnaden.

Eftersom smart värmestyrning förutsätter att du kopplar upp ditt värmesystem eller din smarta termostat mot internet så innebär det också att du kan styra din uppvärmning digitalt.

Kom i gång med smart styrning

När du ska köpa en ny produkt för värme eller kyla, välj om det är möjligt en produkt som kan kopplas upp mot internet och som erbjuder funktionalitet för smart styrning. Kontrollera att produkten åtminstone kan styra värmen/kylan mot elpriset (det så kallade spotpriset på el).

Om du vill ha tillgång till mer avancerade former av styrning, som till exempel styrning mot effektavgifter för att kunna sänka din elnätskostnad, så kan du köpa till och installera en smart termostat. Dessa fungerar med både gamla och nya värmepumpar och luftkonditioneringsaggregat, även i de fall som produkten i sig saknar Internetuppkoppling och funktionalitet för styrning.

Värmepumpstillverkare på den svenska marknaden har erbjudit funktionalitet för smart värmestyrning sedan mitten av 2010-talet. Börja därför med att undersöka om din produkt har inbyggt stöd för smart styrning och vilken form av styrning som erbjuds.

Kontakta tillverkaren eller fråga ett företag som erbjuder tjänster för smart värmestyrning (t.ex. ett elhandelsföretag eller en aggregator) om de kan styra just din produkt. Observera att olika företag använder olika termer för smart styrning, t.ex. elprisstyrning, SmartGrid och smart price.

Om din produkt saknar inbyggt stöd för smart styrning eller om du vill ha tillgång till mer avancerade former av smart styrning så är det oftast möjligt att få det genom att installera en smart termostat. Vissa produkter kräver dock att det finns inbyggd funktionalitet för att styrning ska vara möjligt, exempelvis varmvattenberedare.

Om din produkt saknar inbyggt stöd för smart värmestyrning, eller om formen av styrning inte uppfyller dina behov, så kan du oftast köpa till en smart termostat och på så vis få tillgång till smart styrning. Det finns smarta termostater för de flesta produkter så som värmepumpar, luftkonditionering, elektriska element och golvvärme.

Du behöver ha en internetuppkoppling hemma för att den smarta termostaten ska fungera, men värmesystemet i sig behöver inte ha en egen internetuppkoppling eller någon särskild kommunikations­teknik inbyggd. Den smarta termostaten reglerar nämligen värmen genom att sända styrsignaler till värmesystemet via olika sensorer, exempelvis värmesystemets temperaturgivare eller IR-mottagare.

Eftersom smarta termostater är avsedda specifikt för smart styrning så erbjuder de ofta mer avancerade former av styrning, exempelvis mot fler typer av prissignaler än bara spotpriset.

Många företag erbjuder smarta termostater och tjänster för smart värmestyrning — exempelvis elhandelsföretag, aggregatorer och företag som tillverkar, säljer eller förvaltar värmesystem. Men alla produkter och tjänster är inte likvärdiga. Ditt val påverkar hur uppvärmningen styrs och vad du i slutänden får betala för din uppvärmning.

Det viktigaste du behöver ha koll på är vilka prissignaler, till exempel elpris och elnätsavgifter, som du är föremål för och vilka prissignaler som produkten/tjänsten för smart värmestyrning tar hänsyn till i styrningen av ditt värmesystem.

Grunden för smart värmestyrning är styrning mot spotpriset, vilket förutsätter att du har ett timprisavtal. Om du dessutom har en effektavgift i ditt elnätsavtal, egen solelproduktion eller vill kunna få betalt för din flexibilitet så bör du välja en aktör som kan ta hänsyn till dessa prissignaler. Annars finns en risk att styrningen leder till att en del av dina elkostnader minskar medan andra ökar. Exempelvis kan styrning mot spotpriset leda till ökade elnätskostnader om ingen hänsyn tas till effektavgiften i din elnätstariff. Kontakta ditt elnätsföretag för att ta reda på om du har en effektavgift.

För att använda smart styrning krävs uppkoppling mot internet, vilket ofta saknas i ett fritidshus. En internetuppkoppling kostar pengar, men ofta lönar det sig att investera i smart styrning och uppkoppling mot internet även i ett fritidshus.

Smart värmestyrning ger också möjlighet att övervaka och styra uppvärmningen på distans. Vetskapen om att huset håller nödvändig inomhustemperatur och att värmen går att höja i god tid innan ankomst kan bidra till en ökad trygghetskänsla och komfort. En internetuppkoppling kan också användas till fler saker som kan vara av värde i ett fritidshus, exempelvis till andra former av smart styrning, hemlarm eller detektorer för vattenläckage.

Internetuppkoppling kan oftast tillgodoses med ett mobilt bredband och en 4G-router. Välj din 4G-router med omsorg för att säkerställa en stabil uppkoppling, i synnerhet om du har behov av att dela internetuppkopplingen över långa avstånd. Har du flera byggnader med separat uppvärmning så finns det 4G-routrar som kan dela en och samma internetuppkoppling mellan varandra genom så kallad mesh-teknik, vilket innebär att du kan hålla nere kostnaden.

Hur mycket kan du spara med smart värmestyrning?

Hur mycket pengar du kan spara med hjälp av smart värmestyrning beror bland annat på hur stort och välisolerat ditt hem är.Andra prissignaler som påverkar dina möjligheter är till exempel ditt elavtal och om du har en effektavgift samt hur avancerad styrning du använder.

Ett hushåll i villa kan spara pengar med smart styrning

Räkneexempel: Ett villahushåll med elvärme i södra Sverige kunde spara omkring 13 000 kronor på att ha ett timprisavtal och styra sin uppvärmning mot spotpriset under åren 2021-2023. Detta jämfört med om hushållet hade haft ett rörligt månadsbaserat elavtal utan smart värmes­tyrning.

Beräkningen tar inte hänsyn till att energianvändningen ofta minskar med smart styrning, eller att det kan finnas andra prissignaler, till exempel effektavgift, som påverkar den totala elkostnaden.

Mer om räkneexemplet finns på Elpriskollen Länk till annan webbplats. (elpriskollen.se)

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL