2025-04-26 04:01:21
Sanktioner mot omlastning av LNG från Ryssland
EU:s sanktioner mot Ryssland berör bland annat tjänster kopplade till omlastning av flytande naturgas, så kallad LNG (Liquefied Natural Gas), från Ryssland. Anledningen till sanktionerna är att Ryssland får betydande intäkter från försäljning och transport av LNG. Här informerar Energimarknadsinspektionen (Ei) om de förbud och undantag som är viktiga för marknadsaktörer att känna till.
Energimarknadsinspektionens (Ei:s) uppdrag
Ei är en av flera myndigheter som ansvarar för genomförandet av internationella sanktioner. Internationella sanktioner innebär att begränsningar införs i handlingsfriheten för en stat, region, grupp eller individer.
Ei fullgör sitt uppdrag genom att bland annat informera om vissa specifika sanktionsbestämmelser kopplade till omlastning av rysk LNG och genom att anmäla till polis eller åklagare vid misstanke om att ett sanktionsbrott har begåtts.
Bestämmelsen som reglerar de sanktioner som Ei ansvarar för är artikel 3r i rådets förordning 2024/1745 (nedan kallad ändringsförordningen)
Mer om de tre förordningarna som ligger till grund för artikel 3r.
Aktörer är skyldiga att följa sanktionerna
Myndigheter, företag, medborgare, kommuner, anställda och företagsledningar är ansvariga för att känna till och hålla sig informerade om sanktioner som de kan beröras av. Detta för att kunna vara säkra på att sanktionerna följs. Om sanktionerna inte efterlevs kan det nämligen leda till straffrättsliga påföljder.
En karta över gällande EU-sanktioner finns här: EU Sanctions Map Länk till annan webbplats.
Vilka typer av företag kan omfattas av förbuden?
Företag som kan omfattas uppfyller följande förutsättningar:
- Företag som har sitt säte i Sverige eller som bedriver verksamhet i Sverige och
- företag som tillhandahåller omlastningstjänster av LNG från Ryssland eller
- företag som direkt eller indirekt tillhandahåller tekniska-, finansiella-, ekonomiska- eller förmedlingstjänster som relaterar till tillhandahållande av omlastningstjänster.
Tjänsterna i punkt 3 omfattar både direkt och indirekt tillhandahållande av sådana tjänster. Det kan därför avse situationer där det inte finns några direkta, utan i stället indirekta, kopplingar till utländska parter. Aktörer som erbjuder sådana tjänster behöver därför vara uppmärksamma på om det kan finnas en direkt eller indirekt koppling till Ryssland och LNG från Ryssland.
Vad innebär sanktionerna?
Här beskrivs förenklat vad sanktionerna innebär för företag i form av förbud och undantag.
Sanktionerna innebär förenklat förbud mot att företag:
- Tillhandahåller/erbjuder omlastningstjänster avseende LNG som har sitt ursprung i Ryssland eller exporteras från Ryssland och/eller
- Tjänster som direkt eller indirekt relaterar till/kompletterar omlastningstjänster i punkt 1 ovan.
Punkterna 1 och 2 avser endast tjänster som tillhandahålls inom EU. Ovanstående tjänster kan dock tillåtas när sådan omlastning är nödvändig för att säkerställa en medlemsstats energiförsörjning. I praktiken avser förbuden att förhindra vidareexport av rysk LNG till länder utanför EU, dvs. till tredje land.
Vidare undantas förenklat följande situationer från förbuden:
- Omlastningstjänster nödvändiga för bunkring av fartyg som drivs med flytande naturgas eller,
- Omlastningstjänster för omlastning av rysk flytande naturgas som är nödvändig för transport av den mellan hamnar i samma medlemsland.
Förbud och undantag enligt artikel 3r i ändringsförordningen
Nedan återges relevanta utdrag ur artikel 3r i ändringsförordningen som är direkt tillämplig lag i Sverige.
För att ta del av förordningarna i fulltext: Rättsakter som reglerar förbud och undantag i artikel 3r.
Förbuden innebär att:
Artikel 3r.1: Det är förbjudet att tillhandahålla omlastningstjänster inom unionens territorium för omlastning av flytande naturgas som omfattas av KN-nummer 2711 11 00 och som har sitt ursprung i Ryssland, eller exporteras från Ryssland.
Artikel 3r.2: Det är förbjudet att direkt eller indirekt tillhandahålla tekniskt bistånd, förmedlingstjänster, finansiering eller ekonomiskt stöd relaterade till förbudet i punkt 1.
Undantag, det vill säga förbuden ska inte tillämpas:
Artikel 3r.3: Genom undantag från förbuden i punkterna 1 och 2 får de behöriga myndigheterna tillåta omlastningstjänster för omlastning av flytande naturgas som omfattas av KN-nummer 2711 11 00 och som har sitt ursprung i Ryssland eller som exporteras från Ryssland, om sådan omlastning är nödvändig för transporten av den till en medlemsstat och denna medlemsstat har bekräftat att omlastningen används för att säkerställa energiförsörjningen i den medlemsstaten.
Det är Kommerskollegium Länk till annan webbplats.(kommerskollegium.se) som beviljar sådana undantag.
Artikel 3r.9: Förbuden i punkterna 1 och 2 ska inte tillämpas på omlastningstjänster som är nödvändiga för bunkring av fartyg som drivs med flytande naturgas.
Artikel 3r.9a: Förbuden i punkterna 1 och 2 ska inte tillämpas på omlastningstjänster för omlastning av flytande naturgas som omfattas av KN-nummer 2711 11 00 och som har sitt ursprung i Ryssland eller som exporteras från Ryssland, om sådan omlastning är nödvändig för transporten av den mellan hamnar i samma medlemsstat, inbegripet från en medlemsstats fastland till dess yttersta randområden.
Definitioner av viktiga begrepp
Omlastning
Nedan redogörs för både den engelska och svenska språkversionen av begreppet omlastning och på engelska ”transshipment operations” i ändringsförordningen.
Engelska
- ship-to-ship transfer, which is a simultaneous unloading and reloading operation with direct transfer from one liquefied natural gas vessel to another liquefied natural gas vessel; or
- ship-to-shore transfer and reloading, which includes activities such as the unloading of liquefied natural gas from a vessel to a terminal tank, the stocking of liquefied natural gas into the tank, and the reloading onto a vessel; those activities can be commercialised as individual services or as bundled services.
Svenska
- överföring från fartyg till fartyg, vilket innebär en samtidig lossning och omlastning med direkt överföring från ett fartyg för flytande naturgas till ett annat fartyg för flytande naturgas, eller
- överföring från fartyg till land och omlastning, vilket omfattar aktiviteter såsom lossning av flytande naturgas från ett fartyg till en terminaltank, lagring av flytande naturgas i tanken, och omlastning till ett fartyg; dessa aktiviteter kan saluföras som individuella tjänster eller som kombinerade tjänster.
Tillhandahållande av tjänster relaterade till omlastningstjänster
Tekniskt bistånd
Allt tekniskt bistånd som gäller reparationer, utveckling, tillverkning, montering, provning, underhåll eller annan teknisk service, i form av exempelvis anvisningar, rådgivning, utbildning, förmedling av praktisk kunskap eller färdigheter eller konsulttjänster, inbegripet bistånd i muntlig form.
Förmedlingstjänster
Förhandling eller organisering av transaktioner för inköp, försäljning eller leverans av varor och teknik, eller av finansiella och tekniska tjänster, bland annat från ett tredjeland till ett annat tredjeland, eller försäljning eller inköp av varor och teknik, eller av finansiella och tekniska tjänster, även när dessa finns i ett tredjeland för överföring till ett annat tredjeland.
Finansiering eller ekonomiskt bistånd
Alla åtgärder, oberoende av vilken metod som valts, varigenom den berörda personen, den berörda enheten eller det berörda organet, med eller utan förbehåll, betalar ut eller åtar sig att betala ut egna medel eller ekonomiska resurser, inbegripet men inte begränsat till gåvobistånd, lån, garantier, borgen, obligationer, remburser, leverantörskrediter, köparkrediter, import- eller exportförskott samt alla typer av försäkring och återförsäkring, inbegripet exportkreditförsäkring; betalning och villkor för betalning av det avtalade priset för en vara eller tjänst i enlighet med sedvanlig affärspraxis utgör inte finansiering eller ekonomiskt bistånd.
LNG-terminal (Liquefied Natural Gas terminal)
En anläggning där LNG tas emot, kan lagras och vidarebefordras för användning. När flytande naturgas når terminalen via fartyg, kan omlastning ske till andra fartyg eller så transporteras LNG vidare via lastbilar. Vissa LNG-terminaler har också förångningsanläggningar där flytande naturgas omvandlas till gasform. LNG kan i gasform distribueras vidare via pipelines. Svenska LNG-terminaler finns i dagsläget i Lysekil och Nynäshamn.
Mer om lokala gasledningar och LNG-terminaler Länk till annan webbplats. (energimyndigheten.se)
Företag ska vara uppmärksamma
Ett företag måste iaktta aktsamhet och vara uppmärksamt inför att en tjänst eller en aktivitet som förutsätts leda till en affärstransaktion utförs. Företaget måste först försäkra sig om att tjänsten eller aktiviteten inte är förbjuden eller begränsad av sanktioner.
Det är viktigt att känna till samtliga parter som involveras när tjänster tillhandahålls. Med parter avses inte bara säljaren eller kunden utan även andra företag och personer som kan vara involverade i en affärstransaktion. Det kan gälla till exempel distributörer, agenter, banker, transport- och speditionsföretag, mottagarland eller slutanvändare.
Det är upp till företaget att göra en riskbedömning och att i tid kunna identifiera situationer som riskerar att bryta mot en sanktionsbestämmelse. Det är därför av yttersta vikt att företag håller sig informerade om gällande sanktioner.
Mer information
Rättsakter som reglerar förbud och undantag i artikel 3r
Förordningarna som ligger till grund för artikel 3r är följande:
- Rådets förordning (EU) FÖRORDNING 2024/1745 av den 24 juni 2024 om ändring av förordning (EU) nr 833/2014 om restriktiva åtgärder mot bakgrund av Rysslands åtgärder som destabiliserar situationen i Ukraina
Länk till annan webbplats.
- Rådets förordning (EU) 2025/395 av den 24 februari 2025 om ändring av förordning (EU) nr 833/2014 om restriktiva åtgärder mot bakgrund av Rysslands åtgärder som destabiliserar situationen i Ukraina
Länk till annan webbplats.
- Version som innehåller samtliga nya bestämmelser från förordningarna och övriga ändringar som införts fram till den 24 februari 2025 är följande och finns endast på engelska: Konsoliderad version Rådets förordning 833/2014
Länk till annan webbplats.
EU:s sanktioner mot Ryssland
EU-kommissionen och Rådet har publicerat viktig information och svar på vanliga frågor om sanktioner mot Ryssland:
EU-kommissionens webbplats Länk till annan webbplats. (finance.ec.europa.eu)
Allmän ram för EU-sanktioner | EUR-Lex Länk till annan webbplats. (eur-lex.europa.eu)
EU-kommissionens visselblåsartjänst Länk till annan webbplats. (eusanctions.integrityline.com)
Behöriga myndigheter
Behöriga myndigheter Länk till annan webbplats. (regeringen.se)
Behöriga myndigheter som ansvarar för sanktioner kopplade till Ei:s ansvarsområden:
Kommerskollegium Länk till annan webbplats. (kommerskollegium.se)
Vid frågor
Använd gärna vårt kontaktformulär här nedan.