Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2025-04-25 17:38:02

Styr din elanvändning

Att vara flexibel och styra sin elanvändning efter förutsättningar­na i elsystemet är att använda el smartare. Här får du veta mer om hur du styr din elanvändning.

Illustration som visar en kvinna som ligger i soffan och läser en bok. Hon styr sin värmepump och värmeväxlare via en app och har tidsinställt sin diskmaskin och tvättmaskin. Produkterna startar när elpriset är lågt och när det är gynnsamt för elsystemet. Kaffebryggaren sätter hon på manuellt när hon vill ha kaffe.

Du kan använda el smartare genom att styra en värmepump, diskmaskin, tvättmaskin eller laddningen av en elbil så att de startar under tider på dygnet då det är som bäst för din egen ekonomi och för elsystemet.

Produkter som går att styra

Värmepumpen, elbilen, diskmaskinen och tvättmaskinen är exempel på saker som går att styra till tider när det är billigare att använda el och när elnätet inte är så hårt belastat.

Styr laddningen av din elbil

Du som har ett laddbart fordon oavsett om det är en ren elbil eller plug-in hybrid har mycket att vinna på att styra laddningen av batteriet.

Mer om att styra laddningen av din elbil

Olika sätt att styra

Det finns olika typer av styrning. Det kan vara manuell styrning, fjärrstyrning, schemaläggning eller automatisk styrning och alla kräver olika mycket kunskap och engagemang.

Manuell styrning innebär att du själv styr din elanvändning efter effektavgiften för elnätet och efter timpriset på el.

Timpriset på el kallas ofta för spotpris och flera elhandelsföretag visar priset på sina webbsidor. Vill du att sänka dina elhandelskostnader utifrån timpris måste se till att ha eller teckna ett timprisavtal. Din elmätare måste också kunna mäta per timme.

Mer om att välja timprisvatal

För att veta om elnätsföretaget har en effektavgift och hur den i så fall ser ut behöver du kontakta ditt elnätsföretag eller titta på deras webbsida.

Mer om hur du tar reda på om elnätsföretaget har effektavgift

Fjärrstyrning innebär att du via en app eller annan mjukvara styr utifrån svar på en elpris- eller effektavgiftssignal.

Schemaläggning innebär att du bestämmer när elanvändningen ska öka eller minska under dygnet. Till exempel så kan du bestämma att elbilen ska laddas på natten då elpriset generellt är lägre än på dagen.

Det finns många tjänster för automatisk styrning på marknaden. Automatisk styrning innebär att din elanvändning flyttar i tid utifrån någon av dessa 7 signalerna:

  1. Elpris — styrning mot elpris. Det vill säga att användning sker vid låga priser. Elprisoptimering är en populär automatiserad styrning, främst till följd av energikrisen och höga elpriser.
  2. Effektgräns — styrning efter hushållets tillgängliga effekt (för säkringen med mera) eller manuellt inställda effektgränser.
  3. Klimatpåverkan — styrning mot andel förnyelsebar energi i elsystemet.
  4. Egen produktion — styrning för maximalt utnyttjande av hemmets produktion (oftast solelsproduktion).
  5. Balansering — styrning mot elsystemets belastning och stödtjänst/flexibilitetsmarknader (via aggregering/virtuella nätverk).
  6. Elnätstariffens effektavgift — styrning mot effektavgiften, det vill säga att användning sker när avgiften är låg .
  7. Inomhuskomfort — styrning mot utomhustemperatur, väder, solljus, husets värmetröghet.

Om du har flera elintensiva produkter, en värmepump eller en elbil kan det vara fördelaktigt att ta hjälp med att styra elanvändningen (automatisk styrning).

Vad kostar styrutrustning?

Priset för styrutrustning varierar, bland annat beroende på vilken typ av värmesystem du har. Därför är det bra att jämföra flera företags erbjudanden och hur de löser just dina behov.

Vissa nyare värmesystem har inbyggd funktionalitet för att styra uppvärmningen efter elpriset, men funktionen kan behöva aktiveras eller köpas som en tjänst av tillverkaren eller elhandelsföretaget.

Tjänsten brukar kallas smart värmestyrning, smart uppvärmning, smart styrning, elprisstyrning eller smart grid. Om ditt värmesystem saknar den här funktionen kan du ofta få den ändå genom att köpa en så kallad smart termostat. Internetuppkoppling behövs för att värmesystemet eller termostaten ska kunna styras efter elpriset.

Ta också reda på om valet av styrtjänst medför några konsekvenser på sikt, som till exempel kompabilitet vid byte av produkter eller elhandelsavtal.

Värmer du ditt hus med värmepump eller direktverkande el?

Cirka 1,2 miljoner småhus i Sverige bedöms ha någon form av värmepump och ytterligare 175 000 någon form av direktverkande eller vattenburen eluppvärmning. Om du är en av dem så har du stora möjligheter att bidra med flexibilitet och sänka dina elkostnader genom att styra din elanvändning.

Om hushållen skulle värma sina bostäder på tider då elnätet är mindre ansträngt och elhandelspriset lägre, skulle helt klart elsystemet, klimatet, tillväxten och elanvändarnas kostnader gynnas.

Det går att sälja sin flexibilitet och få ersättning

Att sälja sin flexibilitet innebär att du säljer "möjligheten att bidra till att upprätthålla balansen i elnätet".

För att kunna sälja flexibilitet måste du ta hjälp av en professionell aktör, en så kallad aggregator eller leverantör av aggregeringstjänster.

Det innebär att du ger aggregatorn möjlighet att styra till exempel laddningen av din elbil så att den startar när elanvändningen i samhället är låg i förhållande till elproduktionen, och stoppas när elanvändningen är hög. Man kan även sälja sin flexibilitet för värmepumpar och solceller med hembatteri.

Mer om att sälja sin flexibilitet

Mer om fördelarna med att använda el flexibelt

Vad ska jag tänka på när det gäller brandrisken när jag styr min elanvändning?

Risken för elfel och brand i elprodukter är liten om du ser till att:

  • elprodukter är korrekt installerade och i gott skick
  • du använder elprodukter på rätt sätt
  • du har ett fullgott brandskydd.

Även om brandrisken är liten är den inte obefintlig läs gärna mer hos Elsäkerhetsverket Länk till annan webbplats. (elsakerhetsverket.se) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats. (msb.se).

Välj vad du vill läsa mer om:

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL