2024-11-04 14:34:53
Nätutvecklingsplaner
Enligt ellagen ska elnätsföretagen vartannat år ta fram nätutvecklingsplaner som bland annat beskriver hur deras elnät utvecklas under den kommande tioårsperioden. Sista december 2024 ska planerna lämnas in till Energimarknadsinspektionen (Ei) för första gången.
Syftet med nätutvecklingsplanerna
Nätutvecklingsplaner ska skapa transparens vad gäller de flexibilitetstjänster som behövs på medellång och lång sikt och ange planerade investeringar under de kommande 5 till 10 åren, med särskild tonvikt på den huvudsakliga distributionsinfrastruktur som krävs för att ansluta ny produktionskapacitet och ny förbrukning, inklusive laddstationer för elfordon.
Vad nätutvecklingsplanerna ska göra
- Underlätta integreringen av anläggningar som producerar el från förnybara energikällor, främja utvecklingen av energilagringsanläggningar och elektrifieringen av transportsektorn samt ge systemanvändarna tillräcklig information om planerade utbyggnader och uppgraderingar av elnätet.
- Bidra till transparens om var det finns möjlighet att ansluta för att tidigt fånga upp om elnäten behöver utvecklas för att möta behoven framåt.
- Säkerställa att elnätsföretagen gör en långsiktig och transparent planering, samt att samarbete sker mellan företagen och transmissionsnätsföretag respektive berörda systemanvändare.
- Vara ett verktyg i arbetet med elektrifieringen och energiplaneringen för att uppnå Sveriges energi- och klimatmål. Elektrifieringen förutspås innebära en betydande ökning av elanvändningen och det är angeläget att nätutvecklingsplanerna bidrar med nytta för de aktörer som är mottagare av planerna, exempelvis kopplat till regeringens satsning på regional energiplanering.
- Vara ett viktigt verktyg för elnätsföretagen att uppskatta sitt behov av flexibilitetstjänster på medellång och lång sikt, samt att transparensen hjälper dem som kan bidra med dessa tjänster att veta i vilken utsträckning den här typen av tjänster kommer att efterfrågas.
- Omfatta användningen av efterfrågeflexibilitet, energieffektivitet, energilagringsanläggningar och andra resurser som elnätsföretaget planerar att använda som ett alternativ till en utbyggnad av systemet.
Nätutvecklingsplanerna ska inte ersätta de regler som redan finns angående exempelvis anslutningsskyldigheten enligt 4 kap. 1 § ellagen. Inte heller ska reglerna om samråd inför framtagandet av en nätutvecklingsplan ersätta den dialog som redan existerar mellan elnätsföretaget och berörda aktörer.
Bestämmelserna om nätutvecklingsplaner är ett komplement till redan gällande regler och pågående dialoger. Ett elnätsföretag kan inte hänvisa till sin nätutvecklingsplan som skäl för att inte uppfylla kraven i andra regelverk.
Elnätsföretagen rapporterar in nätutvecklingsplanerna
Samtliga elnätsföretag som är systemansvariga för distributionssystem i Sverige, det vill säga de företag som har lokal- och regionnät (även kallade distributionsnätsföretag) har en skyldighet att upprätta en nätutvecklingsplan enligt bestämmelserna i ellagen (1997:857). Reglerna som beskriver vad företagen ska göra finns i förordningen (2022:585) om elnätsverksamhet och i Ei:s föreskrifter om nätutvecklingsplaner, EIFS 2024:1.
För att underlätta företagens inrapportering till Ei finns en vägledning. Vägledningen förklarar regelverket, vilka uppgifter som nätutvecklingsplanerna ska innehålla, vilka som ansvarar för att ta fram planerna och hur det ska gå till.
Mer om elnätsföretagens inrapportering av nätutvecklingsplan
Var hittar jag elnätsföretagens nätutvecklingsplaner?
Elnätsföretagen ska publicera nätutvecklingsplanen på sin egen webbplats. Du hittar dem också i vårt e-diarium.
Ei har tillsynsansvar
Genom tillsyn kan Ei se till att föreskrifterna följs, det vill säga att nätutvecklingsplanerna lämnas in, offentliggörs av företagen och innehåller vad de ska samt att företagen genomfört och tagit hänsyn till offentligt samråd. Ei:s tillsynsinsats kommer att ske efter publicering av de slutgiltiga nätutvecklingsplanerna.
Eftersom Ei har tillsynsansvar går det att anmäla en nätutvecklingsplan eller samrådsredogörelse. Ei granskar om anmälan kan prövas, det vill säga om anmälan har gjorts av någon som har ett intresse i saken, om anmälan riktar sig mot ett företag och om saken omfattas av myndighetens tillsyn. Därefter beslutar Ei om eventuell tillsyn.