Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2025-04-26 02:38:24

Elnätsavtal med effektavgift

Alla elnäts­företag ska senast 2027 införa en ny prismodell som inkluderar en effektavgift. Effektavgiften ska bidra till att elnäten används mer effektivt och att den som använder el får möjlighet att påverka sin elnätskostnad.

Det är elnätsföretaget som ansvarar för drift och underhåll av elledningarna samt för att transportera elen till bostaden eller företaget på orten. Anledningen till att elnätsföretagen har ett naturligt monopol är att det inte är samhälls­ekonomiskt motiverat att bygga och underhålla parallella elnät inom ett och samma område.

Avgift för att använda elnätet

För att få el måste du ha två elavtal. Ett avtal för elen du använder (elhandels­avtal) och ett avtal för elnätet (elnätsavtal). Elnätsavgiften används till att underhålla och utveckla elnätet.

Den nya prismodellen för elnät gör det möjligt att påverka elnätsavgiften

Från och med 1 januari 2027 ska alla elnätsföretag ha infört en ny prismodell – en elnätstariff med en effektavgift. Den nya prismodellen består av en fast avgift, en kundspecifik avgift, en energiavgift och en effektavgift.

Flera elnätsföretag har redan infört den nya modellen och andra är på god väg. Som elanvändare kan du påverka energiavgiften och effektavgiften.

Avgiften tas ut per kilowattimme (kWh) el som transporterats i elnätet. Avgiften kan också vara tidsdifferentierad, vilket betyder att den kan vara uppdelad i hög- och lågpristid över dygnet men också efter årstid eller annan variation över tid. Notera att den här energiavgiften är en annan än den avgift som elhandelsföretagen tar ut för mängden el du köpt och använt.

Avgiften baseras på hur mycket du belastar elnätet vid en given tidpunkt och tas ut per kilowatt (kW). Effektavgiften ska vara tidsdifferentierad, vilket betyder att den ska vara olika hög vid olika tider för att återspegla hur belastningen på elnätet varierar över tid.

Ta reda på om elnätsföretaget har effektavgift?

Alla elnätsföretag har ännu inte infört effektavgift. Kontakta ditt elnätsföretag för att ta reda på om du har en effektavgift och hur den är utformad.

Håll koll på effekttopparna

Ta reda på hur din elanvändning ser ut och vad som orsakar dina effekttoppar. Att ladda en elbil, tvätta och använda ugnen samtidigt skulle till exempel kunna orsaka en effekttopp. Du kan se din elanvändning, dina kvartsmätvärden, om du loggar in på elnätsföretagets webbplats eller kundportal, den kallas ofta för Mina sidor.

För att se dina mätvärden i nära realtid kan du köpa och koppla en display till din smarta elmätare. Kontakta ditt elnätsföretag, de kan informera dig om hur du ska gå till väga.

Mer om fördelarna med att använda el flexibelt.

Hög effekt

Om du använder mycket el samtidigt bildas en topp i din elanvändning, en så kallad effekttopp – effekten blir hög.

Kvinna som visar hur hon får en hög effekttopp när hon använder flera energikrävande produkter samtidigt. Hon kan sänka effekttoppen genom att använda en elapparat i taget.

Personen i illustrationen laddar elbilen, använder ugnen och diskar samtidigt vilket gör att det skapas en effekttopp. Om man istället laddar elbilen när diskmaskinen är klar och ugnen kan stängas av så blir effekten lägre.

Låg effekt

Om du däremot sprider ut din elanvändning och gör en sak i taget blir effekttoppen lägre – effekten blir låg.

Personen i illustrationen visar hur man kan sänka sin effekttopp genom att sprida ut sin användning av energikrävande produkter över dygnet och till tider då det är mindre belastning på elnätet.

Personen i illustrationen sprider ut sin elanvändning och anpassar den efter elnätsföretagets effektavgift. Effekten blir lägre och därmed också effektavgiften.

6 tips till dig som har den nya prismodellen

  1. Kolla upp hur din elnätsavgift är utformad — Alla elnätsföretag har rätt att utforma sin tariff utifrån förut­sättningarna i det egna elnätet. Information om hur din elnätsavgift är utformad hittar du hos ditt elnäts­företag.
  2. Ta reda på vad som orsakar dina effekttoppar Att ladda en elbil, tvätta och använda ugnen samtidigt skulle till exempel kunna orsaka en effekttopp. Du kan se din elanvändning om du loggar in på ditt elnäts­företags kundportal, ofta kallat Mina sidor. Om du vill ha ännu bättre koll kan du köpa en display och koppla den till elmätaren (ofta kallad realtidsmätare).
  3. Flytta eller sprid ut din elanvändning Undvik att starta flera energi­krävande apparater samtidigt vid tider då effektavgiften är hög. För att sänka din effekt­avgift kan du, om det är möjligt, flytta din elanvändning till tider då effektavgiften är låg. Vissa apparater drar inte så mycket el var för sig men när de startas samtidigt blir effekten hög.
  4. Minska eller flytta din elanvändning Att använda mindre el är det enklaste sättet att sänka elkostnaderna. Om du inte har möjlighet att minska din elanvändning kan du styra den till tider då energiavgifterna är lägre. 10 åtgärder som hjälper dig att använda mindre el Länk till annan webbplats. (elpriskollen.se)
  5. Energieffektivisera — Sänk dina kostnader för både effekt och användning . Effektiv energianvändning Länk till annan webbplats. (energimyndigheten.se)
  6. Styr efter både elhandels­priset och effektavgiften — Detta gäller särskilt dig som har timprisavtal och styr din elanvändning efter spotpriset. Om ett lågt spotpris infaller under högpris- / höglasttid kan du, om du använder flera energikrävande apparater samtidigt, få en hög effektavgift.

Välj vad du vill läsa mer om:

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL