Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen ”Lyssna” nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym eller justera uppläsningshastighet.

Kakor - ei.se och Ei:s e-tjänster

Här beskriver vi vilka permanenta kakor och sessionskakor som används på Ei:s externa webbplats ei.se och i våra e-tjänster.

Kakor på ei.se

Funktionen acceptera kakor, eller inte

På ei.se sparas en kaka för att hålla reda på om du som besökare godkänt att viss information samlas in och att kakor sparas i webbläsaren. Denna permanenta kaka sparas i 90 dagar om inga kakor på webbplatsen ändras. Om någon kaka ändras kommer du som besökare vara tvungen att ta ställning igen till att godkänna kakor eller inte.

 1. cookie_accepted: Kakan innehåller en tidsstämpel som används för att kolla när besökaren godkänt kakor. Denna tidsstämpel hämtas vid uppdatering av kakmeddelandet och kollar om tidsstämpeln skiljer sig från förra gången och i så fall uppdateras värdet i befintlig kaka istället för att sätta en ny kaka. Du som besökare får inte frågan igen om du accepterat kakan, annars syns meddelandet vid varje omladdning av en sida. Kakan sparas i 90 dagar (om du inte själv tar bort den) och upphör sedan.

Lyssnafunktionens kakor

Vi använder ReadSpeaker på ei.se. Syftet med kakorna är att verktyget ska ge dig som besökare på webbplatsen ett så bra stöd som möjligt.

ReadSpeaker webReader

När du använder lyssnafunktionen skapas två permanenta kakor som försvinner efter fem dagar.

 1. _rspkrLoadCor: Sparas när du startar spelaren och gör så att du slipper ladda om spelaren när du byter sida på webbplatsen.
 2. ReadSpeakerSettings: Sparar de inställningar som du gör i spelaren så att du slipper återupprepa dina inställningar i spelaren.

ReadSpeaker docReader

När du som besökare lyssnar på dokument med docReader, sparas två permanenta kakor som försvinner efter 30 dagar.

 1. dcrjobnames: Innehåller en krypterad version av dokumentets url och sidnummer på den senast visade sidan.
 2. dcrsettings: Sparar information om inställningar som du som besökare gör.

SiteVisions kakor

Vi använder SiteVision som publiceringsverktyg för ei.se. SiteVision använder sessionskakan "JSESSIONID" för att ge dig rätt behörigheter till sidor. Denna kaka kan du stänga av utan att det påverkar funktionaliteten på webbplatsen.

Kakor på Ei:s digitala inrapporteringstjänster

Ei:s e-tjänster (EiB, Elin, Kent Avbrott, Kent RSA, Kent Förhandsreglering och Neon) använder sig av två olika sessionskakor när du som besökare loggat in.

 1. .AspNet.Cookies: Innehåller information om vilken användare som är inloggad och dess rolltillhörighet
 2. ASP.NET_SessionId: Används för att upprätthålla inloggningssessionen.

Dessa kakor tas bort automatiskt när du stänger webbläsaren.

Kakor på Ei:s jämförelsesajt Elpriskollen.se

Elpriskollen använder sig av flera olika kakor

 1. .AspNetCore.Culture (session): Hanterar besökarens valda språk.
 2. _ga: Kakan skapas av analysverktyget Google Analytics och används för att samla in webbstatistik kring användningen på webbplatsen samt gör det möjligt att skilja på nya och återkommande besökare på webbplatsen. Kakan innehåller ingen information om dig som person. Kakan sparas i 2 år från det att den skapas.
 3. _gid: Kakan skapas för analysverktyget Google Analytics och används för att begränsa antalet anrop om webbplatsen får väldigt mycket trafik. Kakan innehåller ingen information om dig som person. Den raderas när webbläsaren stängs ner.
 4. _gat: Kakan skapas för analysverktyget Google Analytics och används för att begränsa antalet anrop om webbplatsen får väldigt mycket trafik. Kakan innehåller ingen information om dig som person. Den raderas 30 minuter efter ditt besök eller efter att du varit inaktiv i 30 minuter.


Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL