2024-12-14 05:33:20
Så använder du el flexibelt
Att använda el flexibelt innebär att du styr din elanvändning efter förutsättningarna i elsystemet. Du kan styra elanvändningen efter elpriset, din elnätstariff och effektavgift. Du som har en värmepanna, en elbil eller egen elproduktion har mycket att vinna på att automatisera och optimera styrningen.
Produkter som går att styra
Värmepumpen, elbilen, diskmaskinen och tvättmaskinen är exempel på saker som går att styra till tider när det är billigare att använda el och när elnätet inte är så hårt belastat.
Olika sätt att styra
För att kunna dra störst nytta av ett timprisavtal måste du ha möjlighet att styra din förbrukning till de timmar då priset för el och elnät är lågt. Du som har flera elkrävande produkter som till exempel en värmepanna och elbil har mer att vinna på att använda automatisk styrning och på att sälja din flexibilitet.
Det finns olika typer av styrning som kräver olika mycket engagemang –manuell styrning, fjärrstyrning, schemaläggning eller automatisk styrning.
Automatisk styrning
Automatisk styrning innebär att du flyttar din elanvändning i tid utifrån någon av de sju signalerna nedan:
- Elpris: styrning mot elpris – användning sker vid låga priser. Elprisoptimering är en populär automatiserad styrning, främst till följd av energikrisen och höga elpriser det senaste året (2024).
- Effektgräns: styrning efter hushållets tillgängliga effekt (för säkringen etc.) eller manuellt inställda effektgränser
- Klimatpåverkan: styrning mot andel förnyelsebar energi i elsystemet
- Egen produktion: styrning för maximalt utnyttjande av hemmets produktion (främst solelsproduktion)
- Balansering: styrning mot elsystemets belastning och stödtjänst/flexibilitetsmarknader (via aggregering/virtuella nätverk)
- Elnätstariffens effektavgift: styrning mot effektavgiften – användning sker när avgiften är låg
- Inomhuskomfort: styrning mot utomhustemperatur, väder, solljus, husets värmetröghet
Manuell styrning
Manuell styrning innebär att du själv styr din elanvändning efter effektavgiften för elnätet och efter timpriset på el. Timpriset på el kallas ofta för spotpris och flera elhandelsföretag visar priset på sina webbsidor. För att veta om du har en effektavgift och hur den i så fall ser ut behöver du kontakta ditt elnätsföretag eller titta på deras webbsida.
Fjärrstyrning
Fjärrstyrning innebär att du via en app eller annan mjukvara kan slå på och/eller av en produkt exempelvis som ett svar på en elpris- eller effektavgiftssignal.
Schemaläggning
Schemaläggning innebär att du bestämmer när elanvändningen ska öka och/eller minska under dygnet. Till exempel så kan du bestämma att elbilen ska laddas på natten då elpriset generellt är lägre än på dagen.
Vad kostar det - pris och funktion
Priset för styrutrustning varierar, bland annat beroende på vilken typ av värmesystem du har. Därför är det bra att jämföra flera företags erbjudanden och hur de löser just dina behov. Ta också reda på om valet av styrtjänst medför några konsekvenser på sikt, som till exempel kompabilitet vid byte av produkter eller elhandelsavtal.
Vissa nyare värmesystem har inbyggd funktionalitet för att styra uppvärmningen efter elpriset, men funktionen kan behöva aktiveras eller köpas som en tjänst av tillverkaren eller en elhandlare. Tjänsten brukar kallas smart värmestyrning, smart uppvärmning, smart styrning, elprisstyrning eller smart grid. Om ditt värmesystem saknar den här funktionen kan du ofta få den ändå genom att köpa en så kallad smart termostat. Internetuppkoppling behövs för att värmesystemet och/eller termostaten ska kunna styras efter elpriset.
Du som kör elbil eller plug-in hybrid har också möjlighet att göra kostnadsbesparingar genom att styra laddningen. Vissa bilar har den här funktionen inbyggd medan andra kräver att funktionen finns i laddboxen som då ofta kallads smart laddbox. Funktionaliteten kan behöva aktiveras eller köpas som en tjänst av tillverkaren eller en elhandlare.