2024-10-13 19:12:34
Använd el flexibelt
Sidan är under uppbyggnad. Välkommen tillbaka senare!
För att klara det ökande behovet av el behöver vi bygga ut elnätet, men vi behöver också lära oss att använda elsystemet smartare och mer flexibelt. Genom att anpassa vår elanvändning efter utbud och efterfrågan så bidrar vi till att skapa balans i elnätet vilket gör det möjligt för fler att ansluta sig, samtidigt som det gör att vi kan sänka våra elkostnader.
Sänk dina elkostnader genom att vara flexibel
Som elanvändare kan du bidra med flexibilitet till elsystemet — och bli belönad för den nytta du gör i elsystemet och för samhället.
Vad är flexibilitet och varför behövs det?
För att elsystemet ska fungera krävs att det i varje sekund matas in lika mycket el i elnätet som det matas ut, och att elnätet klarar av att transportera elen dit den ska.
Med andra ord måste produktionen och användningen av el vara i balans. De behöver kunna anpassas till varandra och till utrymmet i elnäten. Möjligheten att anpassa produktion och användning är det vi kallar flexibilitet.
Historiskt sett har flexibilitet åstadkommits genom att produktionen av el har anpassats till användningen av el. Det sker fortfarande, men i takt med att vi övergår till en alltmer väderberoende elproduktion från vind- och sol så behövs också andra lösningar. Behovet av flexibilitet i elsystemet ökar när samhället växer och samtidigt ställer om till att bli mer miljövänligt och digitaliserat.
Genom att öka flexibiliteten i elsystemet så kan vi främja samhällets utveckling, bana väg för klimatomställningen och nyttja elsystemet mer effektivt. Eftersom elsystemet är en gemensam infrastruktur som bekostas av samhället så innebär en effektivare användning av elsystemet också kostnadsbesparingar för oss alla.
Eftersom flexibilitet i elsystemet är något önskvärt så innebär det också att den som bidrar med flexibilitet belönas.
Prissignaler
Du kan möta fyra typer av prissignaler som vägleder dig i hur du ska använda el flexibelt. Prissignalerna är:
Blidtext: Så flexar andra. Förklara bildens innehåll.
Alla produkter och tjänster som kräver el kan anpassas för att bidra med flexibilitet. Saker som kräver mycket el och som går att styra eller automatisera, så som en värmepump eller en elbil, är utmärkta källor till flexibilitet. Men du kan också vara flexibel genom att styra din diskmaskin, tvättmaskin eller torktumlare.
Elnätstariffen med effektavgift
Flera elnätsföretag har infört en elnätstariff med en effektavgift och alla ska ha gjort det senast 2027. Syftet med effektavgiten är att kostnaderna ska fördelas utifrån när och hur mycket du belastar elnätet. Genom att anpassa din elanvändning efter din effektavgift kan du sänka dina elkostnader.
Du som har en elnätstariff med effektavgift och har ett timprisavtal för elen behöver ta hänsyn både till spotpriset för el och till effekttariffen när du planerar din elanvändning.
Elpriset timme för timme / spotpriset
Genom att ha ett timprisavtal för elen och anpassa din elanvändning efter spotpriset kan du bidra till att balasera elnätet och sänka dina elkostnader. De flesta elhandelsföretag erbjuder timprisavtal och många visar också spotpriset på el timme för timme på sin webbplats. Du kan styra din elavändning manuellt eller med hjälp av tekninsk utrustning.
Så kan du styra din elanvändning
Priset och efterfrågan på el är oftast som lägst under natten, mellan klockan 20.00 på kvällen fram till klockan 06.00 på morgonen. Priset brukar också bli lägre mitt på dagen. Flytta din elkonsumtion till timmarna då priset är lågt - det tjänar både du och elsystemet på.
Om du vill veta exakt vad din elkostnad kommer att vara varje månad så ska du ha ett fastprisavtal. Du kan ändå bidra till att bibehålla balansen i elsystemet genom att använda el flexibelt.
Ersättningen för att sälja överskottsel / mikroproduktion
Du kan vara flexibel och tjäna pengar på att sälja överskottsel från din egen producerade el, till exempel från sol eller vind. Den som producerar egen el kallas mikroproducent. Du måste ansluta din anläggning till elnätet och du måste ha ett produktionsavtal med en elhandlare. När du säljer din el får du betalt per inmatad kWh.
Som mikroproducent kan du vara flexibel och styra din elanvändning efter vad som är mest lönsamt för tillfället — att sälja elen du producerar just nu, eller att använda den själv (och eventuellt tvingas köpa el vid ett senare tillfälle). Antigen styr du detta manuellt ellesr så kan du ta hjälp av olika tekninska styrtjänster.
LÄNK: Läs mer om mikroproduktion
Ersättningen för att säljer balanstjänster
Om du lagrar el i till exempel ett batteri eller en elbil kan du få ersättning för att bidra med den elen för att balansera elnätet. För att tjäna på att bidra med flexibilitet på det här sättet behöver du ha ett avtal med en så kallad aggregator. En aggregator samlar och paketerar el från flera mindre aktörer och säljer dem sedan på elmarknaden när elnätet behöver balanseras. Du får då betalt beroende på hur mycket el du kan bidra med. Vissa elhandelsföretag har aggregeringstjänster.
LÄNK: Läs mer om balanstjänster/stödtjänster
Vilka förutsättningar har du att vara flexibel?
Alla har olika förutsättningar att bidra med flexibilitet. Hur du bor, vilket elavtal du har, hur du värmer ditt boende, eller om du har solpaneler och kanske till och med säljer din el vidare spelar roll.
Hjälp oss bli bättre
Vi vill gärna ha in synpunkter från dig som använder ei.se.
Lämna synpunkter så här
Beskriv så tydligt som möjligt vad som är bra och vad som kan förbättras. Skriv också om vi får kontakta dig om vi vill veta mer.
[Länk till enkät i Forms]
Mer om allmänna handlingar och hur vi hanterar personuppgifter.