Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen ”Lyssna” nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym eller justera uppläsningshastighet.

Läget på elmarknaden - vecka 17 2021

Blåsigt väder och låga temperaturer bidrar till högre spotpriser.

Systempriset ökade med 45 procent i veckan. Även spotpriserna ökade i samtliga elområden. I elområde SE1 och SE2 ökade spotpriset med 122 respektive 125 procent och i SE3 och SE4 ökade spotpriset med 111 respektive 30 procent. Både medeltemperaturen och nederbörden låg under det som är normalt för årstiden.

Det blåsiga vädret medförde en ökning i vindkraftsproduktionen med drygt 103 procent medan vattenkraftsproduktionen sjönk med drygt 23 procent i jämförelse med föregående vecka.

Priset på EPADs sjönk med 39,5 procent i SE1 och SE2, priset sjönk även för SE4 med drygt 8 procent medan den ökade i SE3 med 3,7 procent. Tillgängligheten i Nordisk kärnkraft sjönk med 9,8 procent till följd av att Olkiluoto 1 i Finland utför planerat underhållsarbete.

Kontaktuppgifter
Läget på elmarknaden

016-16 27 00

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL

Fler nyheter