Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2025-06-14 06:31:09

Därför vill Ei att elnätsregleringen ändras

Det svenska elsystemet står inför stora utmaningar. Energiomställningen och den förväntade elektrifieringen gör att det kommer krävas en kraftig utbyggnad av elnäten, samtidigt som befintliga nät behöver nyttjas effektivare. För att göra det möjligt, krävs en reglering av elnätsföretagen som möjliggör nödvändiga investeringar, samtidigt som kundernas elnätsavgifter ligger på en rimlig nivå.

Den inriktning för en förändrad ekonomisk reglering som Ei presenterar idag ska ge elnätsföretagen förutsättningar och drivkrafter att möta framtida utmaningar på ett kostnadseffektivt sätt. Det är en grannlaga uppgift med flera svåra avvägningar. För samtidigt som elnätsföretagen behöver kunna få avkastning för att attrahera kapital till investeringar i elnätet, så kontaktas Ei varje dag av privatpersoner och företag som uttrycker oro över de stigande elnätsavgifterna.

De viktigaste förändringarna jämfört med idag

Regleringen måste ge elnätsföretagen förutsättningar att möta de utmaningar som en ökad elektrifiering innebär. Den måste samtidigt säkerställa att det sker på ett kostnadseffektivt sätt eftersom den gröna omställningen också förutsätter konkurrenskraftiga villkor för industri och hushåll.

Jämfört med nuvarande reglering föreslår Ei att:

  1. Värderingen av nätföretagens anläggningar ändras. Ei föreslår en värderingsmetod som baseras på verkliga anskaffningsvärden, det vill säga vad anläggningen faktiskt kostade vid köptillfället. Idag används normvärden och indexuppräkningar för att värdera anläggningar, vilket vi menar inte avspeglar nätföretagens effektiva kostnader. Detta är en viktig fråga eftersom värdet på nätföretagens anläggningar har stor betydelse för företagets intäktsram. De förändringar Ei avser genomföra i denna del införs från och med kommande tillsynsperiod.
  2. Avdrag för anslutningsavgifter. Anslutningsavgift är den avgift som en kund betalar till elnätsföretaget för anslutning till elnätet. Anslutningsavgiften täcker hela eller delar av den investering som nätföretaget gör för att kunna överföra el till den nya kunden. Idag räknas anläggningar vars investeringsutgifter helt eller delvis täckts via anslutningsavgifter in i det värde som ligger till grund för beräkning av elnätsföretagens avkastning, trots att det är kunden som betalat för anslutningen. Ei avser här att införa samma princip som gäller i de flesta andra europeiska länder, det vill säga att investeringar inte ska påverka företagens avkastning i den mån de har bekostats av anslutningsavgifter.
  3. Mer förutsägbar beräkning av tillåten avkastning. Dagens metod för att beräkna elnätsföretagens avkastning på kapitalbasen (det vill säga det kapital som behövs för att bedriva verksamheten) är komplicerad och påverkas av hur enskilda parametrar beräknas. Vi vill göra denna del av regleringen mer förutsägbar, så att det blir enklare för elnätsföretagen att planera sin verksamhet.
  4. Införa starkare incitament för kostnadseffektivitet. För att kundernas elnätsavgifter ska hållas på en rimlig nivå är det avgörande att elnätsföretagen bedriver sin verksamhet på ett kostnadseffektivt sätt. Vi vill därför utveckla och förstärka regleringens incitament för kostnadseffektivitet. Att aktivt jobba med att effektivisera sin verksamhet, exempelvis med smarta lösningar och ny teknik, ska löna sig.
  5. Ersättning för löpande påverkbara kostnader ändras. Idag beräknas elnätsföretagens ersättning för påverkbara kostnader baserat på historiskt utfall. För att stödja elnätsföretagens tillväxt föreslår Ei att istället beräkna intäktsramen på prognos för de påverkbara löpande kostnaderna. Vid avstämning efter periodens slut ersätts dessa med verkligt utfall.

–Vi menar att våra förslag till förändringar i regleringen sammantaget ger elnätsföretagen förutsättningar att genomföra nödvändiga investeringar i elnätet samtidigt som svenska elnätskunder möter rimliga nätavgifter. Vi ser fram emot synpunkter från berörda aktörer, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Ei.

Läs också Ei:s webbnyhet 28 maj 2025 om Inriktning för beräkning av elnätsföretagens intäktsramar samt preliminär metod för beräkning av gasnätsföretagens intäktsramar

Lagändring krävs

För att förslagen ska kunna genomföras krävs ändringar i ellagen, samt i tillhörande förordning. Regeringen har aviserat att en proposition kommer i höst.

Om elnätsföretagens intäktsramar

Elnäten drivs som monopol och behöver regleras. Ei beslutar vart fjärde år om en så kallad intäktsram för elnätsföretagen. Intäktsramen ska täcka nätföretagets effektiva kostnader och ge en rimlig avkastning på det kapital som krävs för att bedriva verksamheten under tillsynsperioden. Intäktsramen som beslutas inför tillsynsperioden baseras till viss del på prognoser för de kostnader som elnätsföretaget förväntas ha för att bedriva sin verksamhet. Efter tillsynsperiodens slut ersätts dessa prognoser med det faktiska utfallet och en slutlig intäktsram beslutas. Intäktsramen fungerar som ett tak för de sammanlagda nätavgifter som företaget får ta ut av sina kunder under fyraårsperioden.

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL

Fler nyheter