2025-06-14 07:08:35
Ei granskar de höga priserna på balansmarknaden
Den 4 mars i år införde de nordiska systemansvariga för överföringssystem (i Sverige Svenska kraftnät) den automatiserade energiaktiveringsmarknaden som kallas mFRR EAM. Sedan införandet har vi sett både lägre och högre priser än vanligt på balansmarknaden. En del aktörer har på grund av detta uppgett att de drabbats av ovanligt höga kostnader när de varit i obalans. Energimarknadsinspektionen (Ei) har nu beslutat om flera åtgärder för att granska att balanshanteringen och budgivningen skett och sker på ett korrekt sätt.
Svenska kraftnät ska redogöra för införandet av mFRR EAM och behov av ändringar
Efter införandet av mFRR EAM har Svenska kraftnät meddelat att de avser att göra vissa förändringar för att komma till rätta med problemen. Ei har beslutat att begära att Svenska kraftnät ska redovisa information om hur priser, volymer och behov av korrigeringar sett ut samt de åtgärder som vidtagits för att hantera de problem som identifierats. Svenska kraftnät ska dessutom återkomma till Ei om det finns behov av att ändra de metoder och villkor som styr handeln.
Rapporteringen ska delredovisas till Ei den 17 juni och därefter slutredovisas till Ei senast den 15 september.
Ei granskar budgivningen
Ei har även beslutat att inleda en granskning av budgivningen på balansmarknaden med anledning av de ovanligt låga och höga priser som förekommit sedan införandet av mFRR EAM. Inom ramen för granskningen avser Ei bland annat att undersöka om aktörerna som erbjuder balanskraften ändrat sin prissättning av bud, och i så fall om det finns objektiva förklaringar till dessa förändringar i budgivningen. Ei granskar detta för att säkerställa att prissättningen av buden efter införandet av mFRR EAM sker på ett korrekt sätt i svenska elområden.
Ei uppmanar marknadens aktörer att säkerställa att budgivning alltid sker enligt gällande regler. Det ligger förstås också i den enskilda aktörens intresse att vara noggrann i sin prissättning av bud för att vara säker på att agerandet inte medför överträdelser av Remit-regelverket*.
Ei tittar för närvarande speciellt på odelbara bud samt bud med mycket höga eller låga priser. Ei granskar exempelvis om buden kan antas ha fysisk eller ekonomisk grund.
Fakta och länkar
* Remit (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency) är en EU-förordning som syftar till att förebygga insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan på energimarknaderna. Förordningen säkerställer att handeln med el och gas inom EU sker på ett transparent och rättvist sätt.
Förordningen förbjuder uttryckligen två huvudtyper av beteenden:
- Insiderhandel – att utnyttja icke-offentlig, väsentlig information vid handel med grossistenergiprodukter.
- Otillbörlig marknadspåverkan – att sprida vilseledande information eller genomföra transaktioner som kan påverka prisbildningen artificiellt.
Remit innebär även rapporteringskrav för marknadsaktörer och skyldighet att offentliggöra insiderinformation i tid.
Här hittar du mer information om Remit-regelverket.
Behov av reserver idag och i framtiden på Svenska kraftnäts webbplats Länk till annan webbplats..