2025-06-14 07:00:47
Elmarknadsutredningen föreslår ytterligare uppdrag och utökat tillsynsansvar för Ei
Den 25 april lämnades Elmarknadsutredningen Spänning i tillvaron– hur säkrar vi vår framtida elförsörjning? (SOU 2025:47) över till regeringen. Flera av de förslag som finns med i utredningen berör Energimarknadsinspektionen (Ei), bland annat föreslås Ei få ett utökat tillsynsansvar.
Utredningen på drygt 800 sidor, innehåller ett stort antal förslag om hur den svenska elmarknaden kan utvecklas och regleras med syfte att tydliggöra systemansvaret, öka leveranssäkerheten och robustheten, skapa långsiktiga planeringsförutsättningar och ge fossilfria kraftslag och flexibla resurser marknadsmässig ersättning för de nyttor de bidrar med.
Innehåller många förslag
Några av utredningens förslag handlar om att så kallade dubbelriktade differenskontrakt för investeringar i fossilfri elproduktion såsom kärnkraft och havsbaserad vindkraft ska kunna användas i Sverige, att rollen som systemansvarig myndighet tas bort och att den strategiska reserven ska behållas.
Däremot ser inte utredningen ett behov av marknadsomfattande kapacitetsmekanismer, vilket är en uppfattning som Ei delar.
Utredningen pekar även ut ett antal områden där det krävs en ändring av ellagen för anpassning till EU-regelverken.
Ett annat förslag som lyfts är att avskaffa anvisade elavtal. Det vill säga sådana avtal där kunden inte aktivt tecknat ett avtal med en elhandlare utan i stället fått en elhandlare anvisad av sitt elnätsföretag.
Att nuvarande modell med anvisade elavtal snedvrider konkurrensen är något som Ei påpekade i rapporten Anvisade elavtal (Ei R2022:05) från 2022. Det förslag som Elmarknadsutredningen nu lagt fram har bland annat hämtat inspiration från Ei:s analys, men också från hur det fungerar i Finland och Danmark.
–Vi tycker att elmarknadsutredningen har lämnat förslag på lösningar i många viktiga frågor. Det ska nu bli intressant att se hur regeringen kommer att ta förslagen vidare, säger Caroline Törnqvist, avdelningschef på Ei.
Utökat tillsynsansvar och nya uppdrag
I utredningen finns flera förslag som, om de blir verklighet, berör Ei. Bland annat föreslås att tillsynsansvaret för driftsäkerheten flyttas över till Ei från Svenska kraftnät.
Utredningen innehåller också förslag på nya uppdrag till Ei, bland annat att utreda ansvarsfrågan kopplat till kapacitetsbrist, en utredning som sedan kan ligga till grund för en eventuell lagreglering.
Ytterligare exempel på uppdrag som Ei föreslås att få, är att utvärdera hur nätavgiften förs vidare mellan olika nätnivåer, nätföretagens förutsättningar och incitament att införa lokaliseringssignaler för en begränsad grupp nätkunder, liksom att utreda hur avgiftsstrukturen för villkorade avtal bör vara utformad.
När det gäller lokaliseringssignaler ser Ei att det är en viktig fråga. Med gällande lagstiftning är det inte möjligt att införa lokaliseringssignaler på lokal- och regionnät, men i betänkandet Ett förändrat regelverk för framtidens el- och gasnät (SOU 2023:64) Länk till annan webbplats. föreslås förändringar som möjliggör införande av geografiskt differentierade nättariffer. I avvaktan på kommande regelverksändringar har Ei startat ett projekt där syftet är att utreda hur elnätsföretag skulle kunna inkludera lokaliseringssignaler vid utformningen av elnätstariffer för ett effektivt nätutnyttjande.
I Elmarknadsutredningen finns även förslag om att Ei i samråd med Svenska kraftnät, Energimyndigheten, Integritetsskyddsmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ska ta fram ett förslag till ett verktyg som på ett säkert sätt förbättrar tillgången till data i elmarknaden.
Ei delar uppfattningen att ett IT-verktyg skulle förbättra hanteringen av mätdata. I rapporten Främjande av ett mer flexibelt elsystem (Ei R2023:18) föreslår Ei att datahubb ska införas för att hanteringen av mätdata kopplat till flexibilitet ska bli mer effektiv och underlätta för nätägare, elhandlare, leverantörer av aggregeringstjänster och balanstjänster och den enskilde som vill bidra med flexibilitet.
–Det är en stor utredning med många förslag som vi kommer att titta närmare på för att analysera vad de innebär för Ei. Det vi ser redan nu är att det, om förslagen blir verklighet, innebär flera nya uppgifter och att Ei:s roll förstärks inom flera områden, säger Caroline Törnqvist.
Utredningen och mer information finns på regeringens webbplats: Elmarknadsutredningen föreslår åtgärder för en väl fungerande elmarknad med bättre samordning och kunden i centrum Länk till annan webbplats.