2025-03-18 10:49:37
Höga flaskhalsintäkter under 2024 – så här har de använts
Energimarknadsinspektionen (Ei) publicerar varje år en rapport som visar hur föregående års flaskhalsintäkter har använts. Nu är rapporten för 2024 klar och Ei:s sammanställning visar att inflödet av flaskhalsintäkter har varit fortsatt högt och tydligt överstigit användningen.
Flaskhalsintäkter uppstår om elpriset i ett elområde där elen produceras är lägre än i det elområde dit elen överförs. Mellanskillnaden kallas flaskhalsintäkt, men benämns ibland också som flaskhalsinkomster, kapacitetsavgifter eller intäkter från överbelastning. Flaskhalsintäkterna tillfaller den aktör som överför elen mellan de två elområdena och i Sverige handlar det om Svenska kraftnät och Baltic Cable.
De samlade flaskhalsintäkterna under 2024 uppgick till 21,4 miljarder kronor, varav Svenska kraftnät stod för 19,9 miljarder kronor och Baltic Cable för 1,5 miljarder kronor.
Ur ett historiskt perspektiv har flaskhalsintäkterna de senaste åren varit höga. Intäkterna 2024 är på ungefär samma nivå som 2023, medan de år 2022 uppgick till cirka 73 miljarder kronor. Den stora skillnaden 2022 förklaras främst av att prisskillnaderna mellan de fyra svenska elområdena det året var betydligt högre. Årets siffra kan också jämföras med perioden 2017–2020, då flaskhalsintäkterna totalt uppgick till cirka 8 miljarder kronor.
Hur de inrapporterade flaskhalsintäkterna fördelar sig på olika gränssnitt redovisas i rapporten.
Så här ska flaskhalsintäkterna användas
Enligt elmarknadsförordningen ska flaskhalsintäkter användas för att garantera att överföringskapaciteten är tillgänglig och för att bibehålla eller öka överföringskapaciteten, till exempel genom investeringar i nya infrastrukturprojekt. Om målen i elmarknadsförordningen uppfylls i tillräcklig grad kan en del av intäkterna användas för att sänka transmissionsnätstariffen. Övriga intäkter ska placeras på ett separat internkonto tills dess att de kan användas för avsedda ändamål.
Svenska kraftnät har rapporterat att de har samlat in 19,9 miljarder kronor i flaskhalsintäkter under 2024. Det belopp från tidigare år som inte har använts uppgick i början av året till drygt 48 miljarder kronor. Svenska kraftnät har under 2024 använt 2,1 miljarder kronor för åtgärder inom ramen för de prioriterade målen och 1,2 miljarder kronor för tariffreduktion. Det innebär att det tillgängliga flaskhalsintäktsbeloppet har ökat till drygt 65 miljarder kronor.
Baltic Cable har samlat in 1,5 miljarder kronor och använt cirka 0,2 miljarder kronor till kostnader i samband med driftsäkerhetsåtgärder och pågående investeringar eller kapitalutgifter för förnyelse, ersättning och förstärkning av befintliga och/eller nya tillgångar.
Publiceras och skickas till Acer
Enligt elmarknadsförordningen ska Ei varje år publicera en rapport som visar hur systemansvariga för överföringssystem (TSO) använt intäkter från överbelastning (så kallade flaskhalsintäkter) under föregående kalenderår.
Ei har nu fattat beslut om rapporten och den har skickats till Acer (The European Agency for the Cooperation of Energy Regulators) som är en byrå för samarbete mellan EU:s tillsynsmyndigheter inom energiområdet.
Rapporten publiceras även på Ei:s webbplats: Användning av flaskhalsintäkter 2024
Vad är flaskhalsintäkter?
Flaskhalsintäkter uppstår om elpriset i ett elområde där elen produceras är lägre än i det elområde dit elen överförs. Mellanskillnaden kallas flaskhalsintäkt, men benämns även som kapacitetsavgifter eller intäkter från överbelastning. Flaskhalsintäkterna tillfaller till den aktör som överför elen mellan de två elområdena.
Enligt elmarknadsförordningen ska flaskhalsintäkter användas för att garantera att överföringskapaciteten är tillgänglig och för att bibehålla eller öka överföringskapaciteten, till exempel genom investeringar i nya infrastrukturprojekt. Om målen i elmarknadsförordningen uppfylls i tillräcklig grad kan en del av intäkterna användas för att sänka transmissionsnätstariffen.