Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2025-01-18 18:47:55

Samhällets elektrifiering har följts upp för tredje året i rad

I grunden fungerar elmarknaden väl, men det finns områden som behöver utvecklas, inte minst för att klara en ökad elektrifiering. Vad gäller ledtiderna för nya elnät har de kortats väsentligt de senaste åren. Det visar den uppföljning av samhällets elektrifiering som Energimarknadsinspektionen (Ei) gjort tillsammans med flera andra myndigheter.

Under tre år har Energimyndigheten, Ei, Svenska kraftnät och Trafikverket haft ett gemensamt uppdrag att följa upp samhällets elektrifiering samt utvecklingen av elsystemet och elproduktionen.

Uppdraget sträcker sig från 2022 till 2024 och i mitten av december lämnades den sista uppföljningen till regeringen. Uppdraget består av flera delar och hålls samman av Energimyndigheten.

Regeringsuppdraget i sin helhet. Länk till annan webbplats.

Ei ansvarar för deluppdrag 3 som handlat om att följa upp hur arbetet med att halvera ledtider för nya elnät senast 2025 fortskrider, samt ta fram slutsatser gällande elmarknadens utveckling.

Elmarknaden fungerar bra, men kan bli bättre

I den sista delrapporten som Ei nu lämnar till regeringen konstateras att det hänt mycket på elmarknadsområdet sedan den första uppföljningen gjordes 2022. Den gemensamma bedömningen från inblandade myndigheter är att elmarknaden i grunden fungerar väl, men att det finns flera områden som behöver utvecklas för att klara en ökad elektrifiering.

I rapporten lyfts bland annat vikten av att utvecklingen av elsystemet sker på ett effektivt sätt och att marknadens aktörer ges långsiktiga spelregler och teknikneutrala incitament. Marknaden behöver även utvecklas för att främja en effektiv och flexibel användning av energi, säkerställa tekniska förmågor, möjliggöra prissäkring, sänka hinder för ny, eller utökad, samhällsekonomiskt nödvändig produktion och säkra resurstillräckligheten.

Ledtiderna har kortats

I Ei:s deluppdrag ingår även att följa upp hur arbetet med att korta ledtiderna för elnätsutbyggnad går. Även där har det hänt en hel del sedan den första uppföljningen gjordes 2022. Sedan 2021 har Ei haft flera regeringsuppdrag med syfte att korta ledtiderna och sedan flera år pågår även ett stort arbete hos andra myndigheter och nätföretag för att identifiera och implementera åtgärder som ska förkorta ledtiderna för elnätsutbyggnad.

Enligt en undersökning som gjordes 2024, baserad på uppmätta ledtider för ett stort antal nya regionnätsprojekt uppskattas tidsspannet från projektstart till driftsättning under de senaste fyra åren sjunkit från 7–11 år till 5–10 år, det vill säga en förbättring på 25–30 procent för majoriteten av projekten. Även för transmissionsnät har ledtiderna sjunkit med ett antal år.

Se även: Konsultrapport visar: Ledtiderna för elnätsutbyggnad har kortats

Även ledtiderna för att ansluta ny laddinfrastruktur till elnätet är något kortare 2024 än 2022 enligt en studie som Ei låtit upphandla. Undersökningen visar på en positiv trend, men de svarande företagen poängterar dock att resultatet bör beaktas med en viss försiktighet eftersom det har varit svårt att uppskatta ledtiderna och att ledtiden för anslutning varierar kraftigt för olika projekt.

Se även: Ny konsultstudie: Uppföljning av ledtider för nätanslutning av laddinfrastruktur

Sista delrapporten, men arbetet fortsätter

I årets rapport, som är den tredje och sista, redovisas de resultat av rapporter eller processer hos involverade myndigheter som medför ny information eller förändrad status sedan förra årets rapport. Rapporten har också avgränsats till att främst innehålla arbete som har slutförts sedan förra rapporten.

Mycket arbete både inom kortare ledtider och utveckling av elmarknaden pågår dock för fullt. Som exempel kan nämnas att Ei även arbetar med regeringsuppdrag om ny elmarknadslagstiftning på EU-nivå, möjlighet för elnätsföretag att använda och fördela outnyttjad effekt i elnäten, samt årlig beräkning av tillförlitlighetsnorm, men för att inte föregå resultatet redovisas dessa uppdrag i enskilda rapporter när uppdragen är klara.

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL

Fler nyheter