Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-12-14 06:14:57

Hur ska reglerna kring vätgas och naturgas se ut? Ei ska lämna förslag till sommaren

Hur ska reglerna för vätgas och naturgas vara utformade framöver? Det tittar Energimarknadsinspektionen (Ei) just nu närmare på i ett regeringsuppdrag som ska vara klart till sommaren 2025.

I december 2023 fick Energimarknadsinspektionen (Ei) i uppdrag av regeringen att bedöma vilka åtgärder som krävs för att införa EU:s gasmarknadsdirektiv och gasmarknadsförordning i svensk lagstiftning. En rapport med förslag ska lämnas till regeringen i slutet av juni 2025.

Med ett drygt halvår kvar till uppdraget ska vara klart, börjar flera av Ei:s förslag till ny lagstiftning ta form. Den kanske största frågan handlar om hur lagstiftningen behöver anpassas till en växande produktion och distribution av vätgas. Idag hanteras till exempel tillstånd för vätgasledningar enligt lagen om vissa rörledningar från 1978, medan tillstånd för naturgasledningar hanteras i naturgaslagen från 2005.

–Nu ser vi över vilka ändringar och tillägg som krävs för att implementera den nya EU-lagstiftningen och det innebär till exempel att vi tittar på koncessionsreglerna både för vätgas och naturgas. Vår inriktning är att tillståndsprövningen för båda energislagen ska hanteras på ett likartat sätt, säger Claes Vendel Nylander, jurist på Ei.

Andra frågor som är aktuella är certifieringen av vätgasföretag, det vill säga hur systemansvariga för överföringssystem för vätgas ska utses, liksom hur åtskillnadsregler för vätgasverksamhet bör vara utformade. Det sistnämnda innebär att det måste finnas en klar avgränsning mellan överföring och distribution å ena sidan och produktion/handel å andra sidan. Finns båda dessa verksamheter inom samma koncern måste verksamheterna vara tydligt åtskilda och det ska även vara tydligt i den information som ges till kunderna.

Ei kommer också att föreslå en rad nya kund- och konsumentbestämmelser som följer av gasmarknadsdirektivet.

Förslaget innebär att samtliga kunder får en starkare ställning och lagstiftningen för gas kommer att likna den för el.

Ytterligare en fråga som Ei analyserar i uppdraget är införande av ett prisjämförelseverktyg för gas, liknande det som finns för el (elpriskollen.se).

–Vi kommer i så fall föreslå att jämförelseverktyget hanteras av Ei. Syftet skulle vara att förenkla för naturgas- och vätgaskunderna att jämföra priser och avtal, precis som elkunder kan göra idag, säger Claes Vendel Nylander.

Uppdraget innebär att Ei ska lämna nödvändiga förslag på ändringar i svensk lag och förordning i de delar där det behövs för att EU:s gasmarknadsdirektiv ska kunna genomföras i Sverige.
Ei ska lämna sin rapport med förslag till regeringen senast den 27 juni 2025.

Bakgrund

I december 2021 lade EU-kommissionen fram ett förslag till ett nytt regelverk för gas, det så kallade gasmarknadspaketet som består av en förordning och ett direktiv. Tillsammans reglerar de EU:s inre marknad för naturgas, förnybar gas och vätgas. Både förordningen och direktivet innehåller ändringar av andra berörda direktiv och förordningar. Förslag till lagstiftning antogs, efter justeringar, under 2024 av rådet och parlamentet.

Syftet med den nya EU-lagstiftningen är att öka användningen av förnybara och koldioxidsnåla gaser i energisystemet och samtidigt minska användningen av naturgas. Målet är att EU ska uppnå klimatneutralitet år 2050. Den nya lagstiftningen ska även stärka kundernas ställning på gasmarknaden.

Nu ska regelverket införas i svensk lag och Ei har därför fått i uppdrag av regeringen att ge förslag på hur det ska ske. Ei ska rapportera uppdraget till regeringen senast den 27 juni 2025.

Uppdraget till Ei i december 2023: Uppdrag om genomförande av EU:s gasmarknadspaket Länk till annan webbplats.

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL

Fler nyheter