Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-12-14 04:55:23

Konsultrapport visar: Ledtiderna för elnätsutbyggnad har kortats

Det finns tydliga indikationer på att tiden från projektstart till driftsättning av nya elledningar minskat. Det visar en analys som konsultföretaget Sonder gjort på uppdrag av Energimarknadsinspektionen (Ei).

Sedan flera år tillbaka pågår ett stort arbete hos myndigheter och nätföretag för att identifiera och implementera åtgärder som ska förkorta ledtiderna för elnätsutbyggnad.

Under 2022 undersökte konsultföretaget Sonder, på ett övergripande plan, hur lång tid det tog från projektstart fram till att en ny regionnätsledning respektive transmissionsnätsledning stod klar. Vid undersökningen analyserades flera olika delar i processen, från projektstart till driftsättning. Undersökningen 2022 byggde i stora delar på uppskattningar av tid från myndigheter och elnätsföretag och i mindre grad på faktiskt data.

Nu har Ei låtit Sonder göra en uppföljande rapport. Denna gång bygger resultatet avseende ledtider för nya regionnätsledningar på faktiska data som samlats in från nätföretag och Ei tillsammans med intervjuer. När det gäller transmissionsnätsledningar baseras ledtiderna istället på schablontider från pågående processkartläggningsarbete, eftersom dataunderlaget inte är tillräckligt för en statistisk bedömning.

Arbetet har gett resultat

Eftersom underlaget från 2022 till stora delar baserades på uppskattningar går det inte att göra helt korrekta jämförelser. Men analysen 2024 ger ändå tydliga indikationer på att ledtiderna kortats väsentligt de senaste åren och att det arbete som pågår har gett resultat.

Baserat på uppmätta ledtider för ett stort antal nya regionnätsprojekt uppskattas tidsspannet från projektstart till driftsättning under de senaste fyra åren sjunkit från 7–11 år till 5–10 år, det vill säga en förbättring på 25–30 procent för majoriteten av projekten.

För transmissionsnät har medeltiden för perioden projektstart till driftsättning sjunkit från drygt tio år till drygt sju år, det vill säga en förbättring på omkring 30 procent*.

– Det pågår sedan flera år tillbaka ett intensivt arbete både hos myndigheter och elnätsföretag att korta ledtiderna för elnätsutbyggnad och det är roligt att analysen visar att arbetet varit framgångsrikt, säger Daniel Norstedt, avdelningschef på Ei.

I rapporten har det arbete som skett hittills analyserats. Nu fortsätter arbetet med fler åtgärder för att korta ledtiderna.

– Just nu testar vi, tillsammans med elnätsföretagen, nya arbetssätt i ett antal utvalda projekt och vi ser att det är möjligt att kapa ledtiderna ytterligare, bland annat genom att flera delar i processen sker parallellt, säger Daniel Norstedt.

Det här undersöktes i årets analys

De delar som har undersökts i analysen 2024 är ledtider för samråd, nätkoncession, projektering och byggnation.

Konsultrapporten blev klar under våren 2024 och är ett av underlagen i regeringsuppdraget ”Myndighetsgemensam uppföljning av samhällets elektrifiering”, där Ei ansvarar för ett deluppdrag. Regeringsuppdraget ska redovisas till regeringen i mitten av december.

Vill du ta del av konsultrapporten från Sonder finns den här: Uppföljning av ledtider för utbyggnad av region- och transmissionsnät våren 2024 Pdf, 1.4 MB.

Vill du följa Ei:s arbete med att korta ledtider för elnätsutbyggnad, gör du det enklast via projektsidan Kortare ledtider för elnätsutbyggnad

*Svenska kraftnät estimerade 2021 sin interna nätutvecklingsprocess från behov till driftsättning till 14,5 år. Enligt Svenska kraftnät har ledtiden sedan förkortats från 14,5 år till 8,5 år. När processen jämförs med konsultstudiens definition av projektstart översätts dessa siffror till 10,5 år och 7,5 år.

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL

Fler nyheter