Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-10-13 19:31:44

Energiomställningen ställer nya krav på elnätsregleringen

Nu pågår arbetet med att ta fram en ny metod för hur elnätsföretagens intäktsramar ska beräknas. Målet är en reglering som bidrar till energiomställningen och svarar upp till den ökande efterfrågan på elnätskapacitet, utan att kundernas elnätsräkningar blir orimligt höga.

– Elsystemet står inför stora utmaningar. För att möjliggöra en ny våg av elektrifiering kommer det sannolikt att krävas en kraftig utbyggnad av elnäten, samtidigt som befintliga nät behöver nyttjas effektivare. Regleringens uppgift är att ge nätföretagen rätt förutsättningar och drivkrafter att möta de här utmaningarna på ett kostnadseffektivt sätt. Samtidigt ska regleringen säkerställa att kunderna betalar skäliga elnätsavgifter och att de får en hög leveranssäkerhet, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen (Ei).

Ei fattar beslut om elnätsföretagens intäktsramar, det vill säga hur stora samlade avgifter företagen får ta ut av sina kunder. Kundernas elnätsavgifter och metoden för hur intäktsramarna beräknas har debatterats flitigt de senaste åren och många ropar efter förändring.

– Det är ingen hemlighet att vi tycker att den reglering vi har idag behöver ändras, säger Tommy Johansson. Vi har startat arbetet med att utveckla och förbättra elnätsregleringen. Vår förhoppning är att kunna genomföra förändringar till nästa period som startar 2028, men det förutsätter att de lagändringar som behövs kommer på plats i tid.

Behov av förändring

Ei har under lång tid sett att det finns behov av att förändra och förbättra elnätsregleringen så att den ger elnätsföretagen rätt förutsättningar att investera i elnäten, samtidigt som kundernas elnätsavgifter hålls på en rimlig nivå.

Det finns flera delar i regleringen som Ei ser ett behov av att utreda och förändra. En viktig del som behöver utvecklas handlar om hur elnätsföretagens tillgångar (kapitalbas) ska värderas. Här är Ei:s intention att ändra så att tillgångarna värderas utifrån faktiska anskaffningsvärden i stället för som idag, utifrån nuanskaffningsvärden (marknadsvärden) kopplat till en normprislista. Frågan har utretts under en längre tid och är även fortsättningsvis prioriterad.

– Förändringen skulle bättre spegla elnätsföretagens faktiska kostnader och sannolikt bidra till att elnätsavgifterna inte ökar i den takt som de skulle göra med den nuvarande metoden, säger Tommy Johansson. Förändringen skulle också medföra en större förutsägbarhet i regleringen och lägre risk för nätföretagen. Men för att kunna göra förändringen behövs en lagändring, eftersom de nuvarande reglerna säger att kapitalbasen ska värderas utifrån nuanskaffningsvärde och räknas upp med byggkostnadsindex.

En annan förändring som Ei jobbar för är att regleringen i högre grad än idag, styr mot att befintliga elnät utnyttjas mer effektivt.

– Kostnadseffektivitet är ett nyckelord i sammanhanget, säger Tommy Johansson. Elnätsföretagen måste kunna göra investeringar i näten när det krävs. Men regleringen behöver vara utformad så att det är minst lika gynnsamt att hitta lösningar som gör att de befintliga näten utnyttjas mer effektivt, till exempel genom olika typer av flexibilitetslösningar eller smart teknik.

Regleringen ska bidra till energiomställningen

Att elnätsregleringen görs om ser Ei som en förutsättning för att klara energiomställningen och den ökande elektrifieringen. Regleringen ska bidra till omställningen, men också till en bibehållen konkurrenskraft på alla plan.

– Det är viktigt att elnätsföretag har förutsättningar att bygga ut sina nät i takt med efterfrågan, men ökade investeringar måste kunna kombineras med elnätsavgifter som både ligger på en rimlig nivå för hushållen och på en nivå som gör att elintensiv industri och andra företag kan vara konkurrenskraftiga.

Arbetet pågår i väntan på lagändring – träffar aktörer

Ei har påbörjat arbetet med att utveckla en ny metod för hur elnätsföretagens intäktsramar ska beräknas och kommer under hösten att träffa elnätsföretag (se tidigare nyhet), kundföreträdare och gasnätsföretag för att fånga upp så många synpunkter och inspel som möjligt i det fortsatta arbetet. I arbetet ingår även att titta på hur andra länder har utformat sin reglering för att inspireras och se för- och nackdelar med de olika tillvägagångssätt.

Vill du följa Ei:s arbete med en utvecklad el- och gasnätsreglering kan du anmäla dig som prenumerant på Ei:s projektsida om intäktsramar elnät och gasnät.

Här anmäler du dig som prenumerant.

Det här är elnätsreglering

Elnätsverksamhet är naturliga monopol - det skulle inte vara försvarbart ur ett samhällsekonomiskt perspektiv att bygga flera parallella elnät inom ett och samma område. Det betyder att du som kund inte kan välja elnätsföretag.

Eftersom det inte finns någon naturlig konkurrens regleras elnätsverksamheten av Energimarknadsinspektionen (Ei).
Syftet med regleringen är att säkerställa att elnätsföretagens verksamhet bedrivs effektivt till låga kostnader. Kunden ska få betala ett rimligt pris för de olika tjänsterna som omfattas av regleringen samtidigt som elnätsföretaget får skälig täckning för sina kostnader och en rimlig avkastning på det kapital som krävs för att driva verksamheten.

Regleringen innebär att Ei i förväg och för fyra år i taget sätter ett tak (ett maxbelopp) för summan av avgifterna som ett elnätsföretag får ta ut av sina kunder. Det kallas för företagets intäktsram.

Mer information om elnätsreglering

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL

Fler nyheter