2024-10-16 08:42:53
Det här ska du tänka på innan du byter elavtal
När dagarna blir kallare brukar fler vilja ser över sitt elavtal. Många vill få råd om vilket avtal som är bäst men det är inte alltid så lätt att veta hur man ska tänka och vad som passar det egna hushållet: Är det ett timprisavtal, ett avtal med rörligt pris eller ska man binda avtalet till ett fast pris och i så fall under hur lång tid. Här hittar du några viktiga saker att tänka på när du väljer elavtal.
Gör ett aktivt val
Oavsett vilka råd du får är det viktigt att du aktivt väljer ett avtal som passar din livssituation. Det handlar om ekonomi, boende, uppvärmning, familjeförhållanden men också om vilket intresse och vilka förutsättningar du har att planera din elanvändning.
— Vårt viktigaste råd är alltid att vara aktiv och välja ett elavtal som passar din livssituation. När du bestämt dig för vilken typ av avtal som passar bäst så är det viktigt att jämföra de elavtal som erbjuds från olika elhandlare. Ett tips är att använda vår oberoende jämförelsesajt Elpriskollen Länk till annan webbplats., säger Sanna Westman Carling, analytiker på Energimarknasdsinspektionen.
Den som inte aktivt väljer ett elavtal får ett avtal med anvisat pris, vilket oftast är mycket dyrare än om man gjort ett aktivt val.
Timprisavtal
Den som väljer ett timprisavtal och har möjlighet att aktivt styra sin elanvändning till tider på dygnet då elpriset är lågt kan spara pengar. Timprisavtalet innebär att elpriset ändras timme för timme. De timmar då flest använder el är dyrast, vilket normalt är på morgonen och under sen eftermiddag och tidig kväll. Normalt är priset lägre under lunchtid och på natten.
Du kan se det aktuella elpriset timme för timme, även kallat spotpriset, på den nordiska elbörsen NordPool men många elhandelsföretag visar också spotpriset på sina webbplatser.
Rörligt månadsbaserat avtal
Den som vill ha lite mer stabilitet kan välja ett rörligt månadsbaserat avtal. Då ändras priset varje månad. Priset består då av det genomsnittliga priset på elbörsen för den gångna månaden plus elhandlarens påslag och moms. Ditt pris kommer att gå upp och ned under året, men förändras endast en gång per månad.
Fast avtal
Den som vill ha full koll på vad elanvändningen kommer kosta kan välja ett fast avtal. Här betalar du för tryggheten att veta exakt vad priset per kilowattimme kommer att vara under en viss tid. Beloppet på fakturan kommer dock att variera från månad till månad beroende på hur mycket el du använder, särskilt för dig som värmer din bostad med el.
De vanligaste bindningstiderna är ett, två eller tre år. Som konsument är det bra att ha koll på vad prognoserna säger om elprisets utveckling framåt för att undvika att binda upp sig till ett dyrt avtal under lång tid.
Läs mer om olika elavtal och hur de fungerar Länk till annan webbplats.
Planera din elanvändning utifrån spotpris och effektavgift
Om du har både timprisavtal och en elnätstariff med en effektavgift har du goda möjligheter att påverka dina elkostnader. Genom att titta på hur din effektavgift är uppbyggd och planera elanvändningen efter både den och spotpriset kan du spara pengar samtidigt som du bidrar till en jämn belastning av elnätet.
En jämnare belastning av elnätet har en rad fördelar, bland annat att fler kan använda det befintliga elnätet, och generellt kan det också bidra till lägre elnätskostnader och ett lägre elpris.
Läs det finstilta
Läs villkoren noga innan du tecknar ett nytt elavtal särskilt om du nappar på ett erbjudande. Vad händer när erbjudandet går ut? Vilken avtalsform och uppsägningstid får du då? De flesta elavtal har också någon form av fast avgift samt ett påslag per kilowattimme. Dessa avgifter är elhandlarna skyldiga att redovisa. På Elpriskollen kan du se och jämföra vilka avgifter som ingår i olika elavtal. Där finns också mer information om vad som ligger till grund för de olika avgifterna.
Håll koll på bindnings- och uppsägningstiden
Du som har ett tidsbestämt elavtal har rätt att få information om att avtalet löper ut och att det eventuellt förlängs med ett nytt avtal med nytt pris, ny bindnings- och uppsägningstid. Du ska få informationen via mejl eller post tidigast 90 dagar och senast 60 dagar innan avtalet löper ut. Både fasta och rörliga avtal kan vara tidsbestämda.
Välj leverantör med omsorg
Elhandlare som är certifierade med Schysst elhandel har förbundit sig till att följa 18 särskilt uppställda kundlöften. Schysst elhandel är en certifiering från branschorganisationen Energiföretagen Sverige. På Elpriskollen kan du välja att endast söka på företag som är certifierade med Schysst elhandel. Du kan också se om en elhandlare fällts i Ei:s tillsyn gällande någon av ellagens konsumentskyddande bestämmelser eller fått många klagomål och därmed finns på Konsumenternas energimarknadsbyrås klagomålslista.
Elpriskollen - Sveriges enda oberoende jämförelsesajt för elavtal.
På Elpriskollen kan du jämföra elavtal från alla Sveriges elhandlare. Sajten drivs av Energimarknadsinspektionen och alla elhandelsföretag är skyldiga att rapportera in sina avtal med timpris, rörligt månadsmedelpris samt fast pris. På Elpriskollen hittar du också tips och råd om vad du ska tänka på när du väljer elavtal och även hur du kan sänka din elförbrukning. Kolla upp vad du betalar idag och jämför. Kanske kan du hitta ett bättre elavtal!