Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-07-23 19:19:42

Jämför avtal med timpris på Elpriskollen

Nu kan du jämföra elavtal med timpris på Elpriskollen. Fördelen med elavtal med timpris är att du själv kan påverka ditt elpris genom att undvika förbrukning under dygnets dyraste timmar.

Elpriskollen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. drivs av Energimarknadsinspektionen (Ei) och är Sveriges enda oberoende prisjämförelsesajt för elavtal. Utöver de vanligaste avtalstyperna* för el kan du nu jämföra elavtal med timpris på Elpriskollen. Elavtal med timpris införs för att du ska kunna jämföra och välja ett avtal där du kan påverka din elkostnad utifrån när på dygnet du använder elen genom att undvika förbrukning under dygnets dyraste timmar.

För vem passar elavtal med timpris?

Elavtal med timpris passar dig som aktivt kan anpassa din elförbrukning efter timpriserna hos elbörserna. Eftersom priserna varierar timme för timme är det lika viktigt att undvika de dyraste timmarna som att välja att förbruka under de billigaste. Om du inte kan minska elförbrukningen då elpriset är högt finns det risk att kostnaderna blir högre jämfört med ett månadsbaserat rörligt avtal.

För att få så stor nytta av avtalet som möjligt är det bra att ta reda på om det finns elektrisk utrustning i hemmet som automatiskt kan anpassa elförbrukningen efter elprisets utveckling. Ett exempel är automatisering av värmepumpen men också den som har elbil kan dra nytta av prisskillnaderna över dygnet.

Det finns olika sätt att flytta sin elförbrukning från dyra till billigare timmar. Du kan göra det på egen hand, med hjälp av din elhandlare eller med hjälp av ett energitjänsteföretag som är specialiserat på detta.

Timprisavtal och flexibel elanvändning – en pusselbit i energiomställningen

Som elkonsument spelar du en viktig roll i energiomställningen. Vid en högre andel variabel elproduktion i form av vind- och solkraft i energisystemet kan det till exempel vid ogynnsamma väderförhållanden bli svårare att vid alla tidpunkter möta efterfrågan på el. En del av lösningen till detta är att du som konsument blir mer flexibel i din elförbrukning.

Så här visar Elpriskollen elavtal med timpris

För att tydligt visa att priset för ett timprisavtal påverkas av hur du väljer att förbruka din el, visas priset som ett spann på Elpriskollen.

– På Elpriskollen visas jämförelsepriset för timprisavtal som ett prisspann mellan den billigaste och dyraste timmen under föregående månad. Alla elhandlare utgår från samma spotpris sen justerar elhandlarna sitt pris med fasta påslag och rörliga kostnader som adderas till spotpriset, säger Madeleine Hermansson, sammanhållande för Konsumentkontakt på Ei.

Fotnot: *De fyra vanligaste avtalstyperna för el är fast pris, månadsbaserat rörligt pris, mixavtal och anvisat pris.

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL

Fler nyheter