Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-04-23 07:00:08

Trender och ny teknik på energimarknaden beskrivs i rapport

I början av juni publicerade organisationen CEER* rapporten CEER Report on Smart Technology Development. I rapporten beskrivs fem trender som på olika sätt påverkar energimarknaderna.

CEER har identifierat fem olika trender som påverkar konsumenterna och konsumentens roll på energimarknaden. Dessa trender innefattar bland annat nya tekniska lösningar och nya affärsmodeller. I rapporten diskuteras även om det finns behov av att anpassa regelverket till följd av utvecklingen.

De fem trender som beskrivs i rapporten är:

  • Teknik för smarta hem och "Internet of things".
  • Mikroproduktion av el.
  • Energilagring.
  • Laddstationer och elfordon.
  • Blockchain (en teknik för direkttransaktioner mellan användare, utan mellanhänder).

Rapporten är på engelska och finns publicerad på CEER:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fotnot: *CEER – Council of European Energy Regulators är en organisation för självständiga nationella tillsynsmyndigheter inom Europeiska unionen och EEA (European Economic Area). Energimarknadsinspektionen (Ei) är en av medlemmarna.

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.
AvsandarURL

Fler nyheter