Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2025-03-19 11:18:59

Frågor och svar om effektavgift

Just nu är det många som vill veta mer om elnätsföretagens effektavgifter. Här har vi samlat vanliga frågor och svar.

Frågor och svar om effektavgifter

Elnäts­företagen ska utforma sina avgifter utifrån förutsättningarna i det egna elnätet. Därför ser effektavgiften olika ut hos olika elnätsföretag. Kolla med ditt elnätsföretag hur de valt att utforma effektavgiften.

Syftet med effektavgiften är att vi ska flytta och sprida ut elanvändningen till tider på dygnet då elnätet inte är så hårt belastat. Därför får den som sprider ut sin elanvändning och/eller flyttar den till tider då elnätet är mindre belastat betala mindre och den som använder mycket el samtidigt och vid en tidpunkt då elnätet är hårt belastat betala mer.

Det är hur mycket effekt som används samtidigt och när på dygnet, som till största del avgör hur hög din effektavgift blir.

Effekttariffer (effektavgift)

Här kan du läsa mer om hur du kan sänka din elnätskostnad (effektavgifter)

Bakgrunden till att effektavgifter införs är att vår användning av el ökar och att det blir trångt i elnätet, vilket till exempel kan hindra företag och kommuner att växa. En del av lösningen är att bygga ut elnätet, men det tar tid och är kostsamt. En annan del av lösningen är att nyttja det befintliga elnätet mer effektivt genom att flytta och sprida ut elanvändningen till tider då efterfrågan är lägre. Det ska effektavgifterna bidra till. Detta kan också innebära en lägre kostnad för elsystemet generellt, vilket kan leda till genomsnittligt lägre elnätsavgifter.

Större kunder, till exempel industrier, har haft en effektavgifter under många år. Nu har tiden kommit då även hushållen behöver bidra till att effektivisera elnäten.

Läs även vår nyhet 2024-04-19 Varför inför elnätsföretagen en ny prismodell med effektavgift - vad innebär det för dig som elanvändare?

Elnäts­företagen ska utforma sina effektavgifter utifrån förutsättningarna i det egna elnätet. De ska utgår från hur belastningen av det egna elnätet ser ut. Därför kan avgifterna se olika ut beroende på vilket elnätsföretag som äger och förvaltar elnätet där du har din fastighet.

Ei har beslutat att alla elnätsföretag ska ha infört nättariffer som inkluderar en effektavgift senast den 1 januari 2027. Det innebär att många elanvändare som hittills inte har betalat för sin effektanvändning, som hushåll och mindre företag, kommer att göra det inom några år.

Kontakta ditt elnätsföretag för att ta reda på om de infört effektavgifter och hur de är utformade.

Läs även vår nyhet: Nu inför många elnätsföretag effektavgifter – det här behöver de förhålla sig till

Elnätsföretagen får inte ta ut högre avgifter totalt sett av sina kunder än vad den så kallade intäktsramen tillåter. Intäktsramen är ett tak (ett maxbelopp) för summan av de avgifter som ett elnätsföretag får ta ut av sina kunder. Ei beslutar vart fjärde år om hur stora varje företags totala intäkter får vara under fyraårsperioden.

Om du bor i hyres- eller bostadsrätt kan det vara så att din värd har ett elnätsavtal som gäller för hela din fastighet och att värden fördelar kostnaden för elnätet på alla som bor där. I så fall behöver du fråga din värd vilka möjligheter du har att påverka dina elkostnader.

Om du vill veta om ditt elnätsföretag har infört effektavgift för flerbostadshus kan du kontakta dem.

Börja med att ta reda på vad som orsakar dina effekttoppar. Att ladda en elbil, tvätta och använda ugnen samtidigt skulle till exempel kunna orsaka en effekttopp. Du kan se din elanvändning om du loggar in på ditt elnäts­företags webbplats/kundportal, den kallas ofta för Mina sidor.

Här hittar du mer information om hur du kan sprida ut din elanvändning för att minska effekttopparna - Sänk din elnätskostnad (effektavgifter)

Se över om du kan styra sådant som diskmaskinen, tvättmaskinen, elbilsladdningen och värmepumpen till tider när det är billigare att använda el och när elnätet inte är så hårt belastat.

Mer om att använda el flexibelt

Ett annat sätt att sänka sina elkostnader är att använda mindre el. Det kan du göra på flera sätt.

Mer om att använda mindre el

Om du har ett timprisavtal (det vill säga ett elhandelsavtal där priset varierar från timme till timme), är det viktigt att ta reda på hur dina elnätskostnader påverkas om du anpassar dig till elhandelspriset.

Har du både effektavgift och ett timprisavtal behöver du vara aktiv

Med både en effektavgift och ett timprisavtal får du större möjligheter att sänka dina elkostnader än om du bara har det ena eller det andra. Men, det kräver att du tar hänsyn till både effektavgiften och elhandelspriset när du planerar din elanvändning, annars kan kostnaderna istället bli onödigt höga.

Det är viktigt att känna till att det går det att styra till exempel eluppvärmning automatiskt efter elhandelspriset, men ännu (2024) inte efter effektavgifter. Det kan innebära att den automatiska styrningen skjuter upp uppvärmningen under timmar med högt elhandelspris, för att sedan återstarta med hög effekt när elhandelspriset är lägre.

Har du otur resulterar detta i en kostsam effekttopp. Samma sak gäller laddning av fordon. Om styrning av flera elanvändande produkter och aktiviteter sker oberoende av varandra efter elhandelspriset kan kostnaden bli onödigt hög om du samtidigt har en effektavgift.

Om din effektavgift är utformad på ett sätt som gör att denna typ av problem kan uppstå, så finns det sätt att komma runt det, exempelvis genom att begränsa hur mycket effekt ett laddbart fordon får dra. Detta går ofta att reglera i laddboxens eller bilens inställningar.

Mer om använd el smartare

Ei:s föreskrifter om effektavgiften gäller för både elanvändare och elproducenter. Den nya effektavgiften ska baseras på hur mycket du belastar elnätet, oavsett om du använder (köper) el eller om du matar in (säljer) producerad el. Elnätsföretagen kan ha olika avgift för inmatning och uttag av el. Kontakta ditt elnätsföretag för att få veta hur de har valt att utforma sin effektavgift.

Rekommendationen till den som till exempel har solceller och producerar egen el är att använda så mycket som möjligt av den egenproducerade elen själv. På så sätt belastas inte elnätet med vare sig uttag eller inmatning av el.

Om du producerar mer el än vad du själv har användning för och vill undvika att belasta elnätet med din överproduktion kan du titta på de tekniska lösningar som finns för att begränsa inmatningen av el till elnätet, så kallad nollinmatning.

Effekt är den mängd el du använder vid ett visst tillfälle. Om du använder flera apparater som förbrukar el samtidigt så blir effekten högre. Om du däremot sprider ut användningen mer jämnt över dygnet, så blir effekten lägre. De tillfällen då du använder mest el under en period brukar kallas effekttoppar.

Om du har en elnätsavgift med en effektavgift, eller ett timprisavtal hos din elhandlare, så betalar du för den el du använder timme för timme. Det innebär att din elanvändning mäts i enheten kilowattimme (kWh) per timme, vilket (något förenklat) kallas för effekt (kWh/h = kW).

Effekt är egentligen ett mått på hur mycket energi som används per sekund, vilket mäts i enheten Watt (W). Men eftersom elnätsföretagen mäter din elanvändning per timme av praktiska skäl, så mäter man egentligen den genomsnittliga effektanvändningen varje timme (kilowattimme per timme, kWh/h = kilowatt, kW). Några elnätsföretag har därför valt att kalla detta för medeleffekt. En apparat som använder 1 kW effekt konstant under en timme har använt 1 kWh/h i medeleffekt, vilket är samma sak som 1 kWh energi.

Använd alltid dina produkter på ett brandsäkert sätt.

Effektavgiften är ofta utformad så att det är lägre pris när det finns gott om plats i elnätet, och högre när det är trångt i elnätet. Du kan sänka din effektavgift genom att sprida ut din elanvändning över dygnet och på så sätt jämna ut dina effekttoppar.

Tänk på att alltid använda produkter och apparater som går på el på ett brandsäkert sätt. Läs manualen för produkten du ska använda och följ rekomendationerna i den.

Säkerställ att de elprodukter du använder är:

  • korrekt installerade och i gott skick,
  • att du använder dem på ett brandsäkert sätt och
  • att du har ett fullgott brandskydd.

Du hittar mer information på Elsäkerhetsverket Länk till annan webbplats. och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats.s webbplatser.

Har du frågor?

Ställ din fråga i vårt konsumentforum Länk till annan webbplats.