Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2025-03-18 11:30:19

Effektavgift

Senast den 1 januari 2027 ska alla elnätsföretag ha infört en ny prismodell som inkluderar en effektavgift. Den nya prismodellen innebär att elnäts­kostnaden kan bli lägre om du sprider ut eller flyttar din elanvändning och högre om du använder mycket el samtidigt.

Flera elnätsföretag har redan infört effektavgifter och andra är på god väg. Här reder vi ut begreppen och vad du bör tänka på som konsument.

Mer om den nya prismodellen elnätstariff med effektavgift och hur den ska vara utformad från och med den 1 januari 2027.

Effektavgifter ska bidra till att elnätet används så effektivt som möjligt

Med effektbaserad prissättning ska elanvändare få incitament att sprida ut sin elanvändning så att vi undviker effekttoppar som kan leda till problem i elsystemet. Oftast är elanvändningen hög under morgon och kväll, och låg under sen kväll, natt och tidig morgon. En jämnare belastning på elnätet har en rad fördelar, bland annat att fler kan använda det befintliga elnätet och att det generellt kan bidra till lägre elnätskostnader och ett lägre elpris.

Om ditt elnätsbolag tillämpar effektavgift är det en god idé att sätta sig in i hur den är utformad och se över hur du kan anpassa din elanvändning.

Så fungerar effektavgiften

Generellt kan man säga att den som sprider ut sin elanvändning och/eller flyttar den till tider då färre använder elnätet får betala mindre, och att den som använder mycket el samtidigt och vid tidpunkter då många använder elnätet får betala mer.

Det är hur mycket effekt som används samtidigt och när på dygnet, som till största del avgör hur hög din effektavgift blir. Elnätsföretaget kan beräkna effektavgiften utifrån en eller flera effekttoppar. Kontakta ditt elnätsföretag för att ta reda på om du har en effektavgift och hur avgiften är utformad.

Här finns mer information om hur effektavgiften fungerar och 6 tips om hur du kan sänka din elnätskostnad (effektavgift).

Det här menas med effekt

Lite förenklat är effekt den mängd el som används på en och samma gång. Som exempel kan nämnas att om en elbil snabbladdas krävs hög effekt. Laddas bilen under en längre tid är effektuttaget lägre. Däremot är energiförbrukningen totalt densamma i båda fallen, givet att batteriet har fyllts på lika mycket.

Använd el smartare

Stor variation i hur elnätsföretag utformar effektavgifterna

När elnätsföretagen utformar sina effektavgifter ska de utgå från förutsättningarna i det egna elnätet. Därför finns det en variation i hur företagen utformar avgifterna. Effektavgifterna kan exempelvis beräknas utifrån en eller flera effekttoppar. Det är viktigt att ha koll på hur effektavgifterna ser ut hos det elnätsföretag som driver elnätet där du bor.

Bra att hålla koll på kring effektavgifter

Det är inte helt enkelt att säga hur just du bör anpassa din elanvändning efter effektavgifter, men här följer några allmänna råd och tips på vad som kan vara bra att hålla koll på.

Utformningen av din elnätsavgift är avgörande för hur du bör anpassa din elanvändning.

Om du exempelvis betalar för din högsta effekttopp (högsta timvärdet) varje månad oavsett när den infaller, så är det inte säkert att det lönar sig att flytta på enskilda aktiviteter i tid om det inte är så att vissa aktiviteter ofta sammanfaller. Då kanske det lönar sig mer att energieffektivisera enskilda elanvändande aktiviteter som orsakar effekttoppar.

Om du å andra sidan betalar för din effektanvändning endast under vissa tider (det vill säga om elnätsavgiften är tidsdifferentierad), så lönar det sig också att flytta elanvändande aktiviteter från en tid till en annan.

Sänk din elnätskostnad

Du hittar mer information på ditt elnätsföretags webbplats. Kontakta elnätsföretaget om du är osäker på vad du betalar för och hur du bör anpassa din elanvändning.

Ta reda på hur din effektanvändning ser ut och vad som orsakar de högsta effekttopparna (timvärdena).

Exempelvis kan det vara bra att ha koll på vilka elektriska apparater i hemmet som har en hög effektförbrukning. Kanske kräver inte tvättmaskinen och dammsugaren särskild hög effekt var för sig, men om de används samtidigt som elbilen laddas och exempelvis bastun sätts på så blir det samlade effektuttaget högt.

Mer om använd el smartare

Information förutsätter timmätning

En förutsättning för att du ska kunna få information om din elanvändning timme för timme av ditt elnätsföretag, eller elhandelsföretag, är att ditt elnätsföretag mäter din elanvändning varje timme (så kallad timmätning).

Du kan undersöka detta genom att logga in på ”Mina sidor” på ditt elnätsföretags webbplats och leta efter din elanvändningsdata (ofta kallat ”min förbrukning” eller liknande). Fråga företaget om du är osäker.

Om du inte har timmätning kan du

  • vänta tills ditt elnätsföretag börjar med det, vilket kommer att ske senast i samband med att de inför effekttariffer. Fråga ditt elnätsföretag om du är osäker på vad du har för elmätare eller när de planerar att byta ut just din mätare.
  • begära att elnätsföretaget ska börja med timmätning redan nu. Som elkund har du rätt att få din elförbrukning mätt per timme. Om det behövs, exempelvis för att du tecknat ett timprisavtal med din elhandlare, så ska elnätsföretaget byta mätmetod och elmätare inom tre månader från det att du begär det. Om inte elnätsföretaget följer regeln kan du göra en anmälan till Ei. Mer om mätning av el.

    Observera att en övergång till kvarts- eller timmätning kan medföra vissa konsekvenser som att en del elhandelsföretag inte erbjuder alla typer av elhandelsavtal till timmätta kunder, och andra har inskrivet i sina avtalsvillkor att timmätta kunder automatiskt ska betala ett timpris. I vissa fall har elnätsföretag nekat en kunds begäran att byta tillbaka från timmätning till månadsmätning. Kolla därför upp vad kvarts- eller timmätning innebär för dig både med ditt elnätsföretag och ditt elhandelsföretag. Det finns ingen begränsning i hur ofta elanvändaren kan begära ett byte av mätmetod. Däremot kan elnätsföretaget ha rätt att ta ut en avgift för byte av mätmetod om man vill byta tillbaka från kvarts- eller timmätning till månadsmätning. Kunder som önskat byta tillbaka från timmätning till månadsmätning har tidigare prövats av Ei i två tillsynsärenden.

    Vad som gäller vid byte av mätmetod hittar du i vanliga frågor och svar.
  • installera en egen realtidsmätare. Denna typ av mätare läser av din elmätare och visualiserar din elanvändning i realtid via en mobilapp. Det finns både sådana som kan läsa av äldre elmätare och de som endast fungerar med moderna.

Frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om effektavgifter

Ställ din fråga i vårt konsumentforum Länk till annan webbplats..

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL