2025-01-18 18:18:29
Sänk din elhandelskostnad
För att kunna spara pengar på att styra din elanvändning måste du ha ett elavtal som ändras timme för timme - ett så kallat timprisavtal.
Välj ett timprisavtal
Det finns flera olika typer av elavtal att välja mellan, men det är bara med ett timprisavtal du kan sänka kostnaderna genom att använda el flexibelt och styra elanvändningen till tider på dygnet när priset är lägre. Det är viktigt att priset i ditt elavtal följer spotpriset på elbörsen timme för timme. Ett rörligt månadsbaserat avtal är inte detsamma som ett timprisavtal.
Timpriset, eller spotpriset som det också kallas, brukar vara lägre på natten, tidig morgon, sen kväll samt mitt på dagen. Det är under dessa tider som det är som mest fördelaktigt att använda el.
Bor du i hyres- eller bostadsrätt?
Om du bor i hyres- eller bostadsrätt kan det vara så att elen ingår i hyran eller att din värd har ett elavtal som gäller för hela din fastighet. I så fall behöver du fråga din värd vilka möjligheter du har att påverka dina elkostnader.
Spotpriset - elpriset timme för timme
Elpriset påverkas av utbud och efterfrågan. Det vill säga av hur mycket el som finns tillgängligt och av hur många som är villiga att köpa elen. Priset bestäms på den nordiska elbörsen Nord Pool. Varje dag klockan 13.00 sätts priset timme för timme för nästa dygn. Man brukar kalla timpriset på el för spotpriset. Många elbolag visar spotpriset på sina webbsidor eller i appar.
Priset du ser på elbörsen, det så kallade spotpriset, är priset för själva elen. Utöver spotpriset betalar du också för elcertifikat, ursprungsmärkning, elhandlarens påslag, månadsavgift/fast avgift och moms. Elnätsavgiften ingår inte heller i spotpriset. Den betalar du till ditt elnätsföretag.
Spara med timprisavtal och styrning
Hur mycket du kan spara genom att välja timprisavtal påverkas till exempel av:
- Vad du betalar idag och hur du använder el. Timprisavtal har ofta lägre påslag än andra avtalsformer, vilket gör att många sparar pengar genom att byta till timprisavtal även utan att förändra sin elanvändning. Men om du regelbundet använder mer el än de flesta andra under timmar då elpriset vanligtvis är högt, så kan dina kostnader öka.
- Din förmåga att anpassa din elanvändning efter spotpriset är avgörande för hur mycket du kan spara genom att byta till timprisavtal. Byter du till timprisavtal och kan styra produkter som drar mycket el till tider när spotpriset är lågt så har du mycket goda förutsättningar att sänka dina kostnader.
- Andra prissignaler. Elpriset är bara en del av din totala elkostnad. Om du utöver timprisavtal också har en elnätstariff med en effektavgift och/eller andra prissignaler som påverkar din elkostnad så kan en anpassning till spotpriset utan hänsyn till övriga prissignaler leda till att besparingarna blir lägre än förväntat, eller i värsta fall att kostnaderna ökar. Att hålla koll på alla prissignaler och anpassa sig efter dessa för hand kan vara svårt. Använda tjänster som kan beakta alla prissignaler och optimera din elanvändning så att dina totala kostnader minimeras. Styr din elanvändning.
Timprisavtal kan bli kvartsprisavtal 2025
Under 2025 börjar el handlas per kvart i stället för per timme på elbörsen. Hur elleverantörerna kommer att anpassa sina elavtal återstår att se, men det är möjligt att timprisavtalen kommer att ersättas av kvartsprisavtal.
Kan din elmätare mäta per timme?
För att nyttja ett timprisavtal måste du också ha en elmätare som mäter din elanvändning per timme. Om du inte redan har en sådan mätare installerad är elnätsföretaget skyldigt att kostnadsfritt installera en sådan inom tre månader från att du tecknar ett timprisavtal hos en elhandlare.
Att räkna på timprisavtal
Det går inte att förutspå exakt hur mycket du kommer att få betala för din elanvändning om du byter till ett timprisavtal. Detta eftersom både ditt elanvändningsmönster och spotpriset varierar över tid.
Energimarknadsinspektionen har därför tagit fram ett räkneexempel på vad hushåll kan spara Länk till annan webbplats. för att illustrera besparingspotentialen. I exemplet har vi uppskattat att ett villahushåll med värmepump i södra Sverige kunde spara omkring 13 000 kronor på att ha ett timprisavtal och styra sin uppvärmning under åren 2021-2023, jämfört med om det hade haft ett rörligt avtal.
Energimarknadsinspektionen utvecklar också ett verktyg på Elpriskollen Länk till annan webbplats. som ska göra det möjligt för dig att räkna på vad dina elkostnader hade varit med ett timprisavtal jämfört med andra avtal utifrån din historiska elanvändning och spotpriset. Ambitionen är också att du ska kunna jämföra olika nivåer av flexibilitet för att få en uppskattning av hur det kan påverka dina kostnader. Verktyget förväntas vara klart 2026.
Om du vill göra samma typ av beräkning på egen hand behöver du hämta hem dina mätvärden och spotpriset för motsvarade period. Du ska kunna ladda dina mätvärden när du loggat in på ditt elnätsföretags hemsida, alternativt via din elleverantör om de erbjuder en sådan tjänst. Om du endast kan se din elanvändning per månad så kan du begära av ditt elnätsföretag att de mäter dig per kvart. Tecknar du ett elavtal som kräver högupplöst mätning så sker det per automatik. Likaså kommer det att ske per automatik när elnätsföretaget inför en elnätstariff med en effektavgift senast 1 januari 2027.
Historiska spotpriser är tyvärr inte lika lättillgängliga på grund av att de nominerade elmarknadsoperatörerna inte har någon skyldighet att redovisa dessa data. Energimarknadsinspektionen har under sommaren 2024 föreslagit till EU-kommissionen att en sådan skyldighet införs. Under tiden går det att ladda ned en del data från en databas som drivs av de europeiska stamnätsoperatörernas organisation ENTSO-E. Gå till ENTSO-E Transparancy Platform Länk till annan webbplats. och leta efter ”Day-ahead Prices” under fliken ”Transmission”. Där kan du ladda ned en avgränsad mängd historiska spotpriser för valfritt elprisområde med knappvalet ”Export data” ovanför tabellen där spotpriserna visas. Notera att priserna redovisas i EUR/MWh och därför behöver räknas om till SEK/kWh för att bli användbara.
Jämför timprisavtal och elhandelsföretag
Det finns saker att beakta när du väljer timprisavtal och elhandelsföretag som kan påverka dina möjligheter att använda el flexibelt, dina kostnader och din miljöpåverkan. Ta reda på vad du behöver och vad det kostar.
Här är några exempel:
- Tjänster för att styra din elanvändning. Vissa elhandelsföretag erbjuder tjänster som kan hjälpa dig att bli flexibel i din elanvändning — så som styrning av värmesystem, egenanvändning av solel, laddning av elbilar och hembatterier. Några är eller samarbetar också med aggregatorer vilket gör att de kan sälja din flexibilitet på olika marknader och ge dig ersättning för det.
- Tjänster för att informera dig om din elanvändning. Vissa elleverantörer erbjuder tjänster som gör att du enkelt kan se din elanvändning, ditt elpris och dina kostnader. Några erbjuder också realtidsmätare och olika analyser av din elanvändning, så som hur väl du följer spotpriset, hur mycket el du använder till olika saker i ditt hem och hur mycket av den solel du producerar som du använder själv.
- Fasta avgifter och påslag. Vissa elleverantörer tillämpar en fast avgift per månad eller år, medan andra använder ett påslag på den el du köper eller en kombination av båda två. Beroende på hur mycket el du använder kan detta få en betydande påverkan på dina kostnader. Du kan ta hjälp av det standardiserade jämförpriset när du jämför timprisavtal mot varandra, men var försiktig när du jämför timprisavtal mot andra typer av avtal! Jämförpriset tar inte hänsyn till ditt elanvändningsmönster vilket gör att jämförelsen blir otillförlitlig.
- Energikällor och certifieringar. Vissa elleverantörer erbjuder timprisavtal där elen du kan välja att till exempel enbart köpa el från förnybara energikällor. Några är också certifierade med Bra miljöval Länk till annan webbplats. och/eller Schysst elhandel Länk till annan webbplats..
Ett rörligt månadsbaserat avtal är inte ett timprisavtal
Även om elpriset är rörligt med ett timprisavtal, så är ett så kallat rörligt avtal något helt annat. Rörliga avtal kallas också månadsbaserade avtal eftersom priset ändras en gång i månaden.
Rörliga avtal beskrivs ibland som avtal som följer upp- och nedgångarna på elbörsen, men eftersom priset på elbörsen sätts per timme ett dygn i förväg medan priset på rörliga avtal sätts per månad först när månaden passerat så är det inte en korrekt beskrivning.
Ett rörligt avtal ger inte möjlighet att minska kostnaderna för den el du köper genom att använda el flexibelt. Detta eftersom priset är detsamma varje enskild dag i en given månad. Det spelar alltså ingen roll om du minskar eller ökar din elanvändning i en enskild timme. Det enda som spelar roll är hur mycket el du använder totalt under månaden.
Med ett timprisavtal så är det ditt eget elanvändningsmönster, det vill säga din elanvändning timme för timme, som ligger till grund för vad du får betala. Du betalar för den el som elleverantören måste köpa på elbörsen för din räkning timme för timme, plus moms och påslag.
Med ett rörligt avtal, där priset ändras en gång per månad, så är det inte ditt eget elanvändningsmönster som ligger till grund för vad du får betala. I stället använder elleverantören en schablon som bygger på ett stort antal elanvändares gemensamma elanvändningsmönster, en så kallad schablonprofil. För att elleverantören inte ska förlora pengar när den köper in el till timpris på elbörsen och säljer den till månadspris så lägger elleverantören på ett påslag. Just denna typ av påslag finns inte på timprisavtal.
Den schablonprofil som används för att prissätta rörliga avtal kommer alltid att skilja sig från ditt faktiska elanvändningsmönster. Det innebär att du inte betalar för de kostnader som elleverantören måste betala för just dig. Huruvida du får betala mer eller mindre med ett rörligt avtal jämfört med ett timprisavtal går inte att säga utan att göra en individuell analys av ditt elanvändningsmönster och priserna för avtalen som jämförs.
Vad som går att säga är att det ofta lönar sig att välja timprisavtal oavsett om du ändrar din elanvändning eller inte, vilket helt enkelt beror av att rörliga avtal ofta har högre påslag. Om du dessutom blir flexibel i din elanvändning så är det mycket sannolikt att du gör besparingar jämfört med om du hade valt ett rörligt avtal.
Missuppfattningar om rörliga avtal
Det finns många missuppfattningar om rörliga avtal. En sådan är att du kan påverka dina kostnader genom att vara flexibel. En annan är att du betalar ett månadsmedelvärde av spotpriset, det vill säga ett medelvärde av alla timpriser på elbörsen. Så är inte fallet. Eftersom elleverantören måste köpa in lika mycket el på elbörsen som kunderna använder timme för timme så påverkas priset som kunder med rörliga avtal får betala av just detta.
Med ett rörligt avtal betalar du ett volymviktat månadsmedelvärdet av spotpriset. Volymviktningen går till så att den samlade elanvändningen timme för timme hos alla månadsavräknade kunder (kunder med rörliga avtal) i det område där du befinner dig används för att justera priset som du och alla andra kunder med rörliga avtal får betala per kWh. Om du använder mindre el än vad kollektivet av kunder gör under timmar med höga priser på elbörsen så innebär det att du får betala ett högre pris per kWh än vad du hade gjort med ett timprisavtal.
Ett rörligt avtal innebär alltså att du betalar för den mängd el (kWh) du själv använder varje månad, men till ett pris (per kWh) som avgörs av ett stort antal användares elanvändning i varje timme (den så kallade schablonprofilen). Utöver att ditt elpris avgörs av andras elanvändningsmönster så får du också betala ett påslag till elleverantören för den risk den tar när det köper el till timpris men säljer det till månadspris.
Elpriskollen — Sveriges enda oberoende jämförelseverktyg för elavtal.
På Elpriskollen Länk till annan webbplats. kan du se och jämföra flera typer av elavtal och elhandelsföretag. Du kan jämföra timprisavtal utifrån bland annat pris, energikällor och certifieringar. Ei rekommenderar att du aktivt väljer ett elavtal som passar dig, din livssituation och dina möjligheter att anpassa din elanvändning efter elpriset.
Elpriskollen drivs av oss på Energimarknadsinspektionen och de uppgifter som redovisas där är sådana som Sveriges elleverantörer är skyldiga att rapportera in till Energimarknadsinspektionen.
Har du frågor?
På Ei:s Konsumentforum Länk till annan webbplats.kan du läsa vad andra frågat och själv ställa frågor.